Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Žloutnutí zubů / foto: shutterstock

Žluté zuby ubírají na kráse a snižují sebevědomí

Pokud vás právě zažloutlý chrup trápí, prozradíme, co může být příčinou. Ne vždy totiž tento problém souvisí se špatnou ústní hygienou, vhodné je proto zaměřit se i na další rizikové faktory.

Důvodů, proč zuby ztrácí svou bílou barvu, může být nespočetně mnoho. Na vině bývá velice často nedostatečná ústní hygiena. Kromě toho, že lidé si zuby pravidelně nečistí, také si ústa nevyplachují ústní vodou a už vůbec nepoužívají zubní nit. Že si však zuby čistíte poměrně svědomitě? Pak je na vině něco zcela jiného.

Kouříte?

Velmi častým důvodem, proč zuby začínají žloutnout, je kouření. Tabákové výrobky (a to jak cigarety, tak dýmky či jiné) zabarvují zuby. To, že jsou žluté, je však prvotní fáze. S postupem času mohou zuby až zčernat.

Kouření a zuby

Užíváte dlouhodobě nějaké léky?

Jedním z důvodů, proč se zabarvují zuby do žlutého odstínu, může být i dlouhodobé užívání léků. Na vině bývají hlavně antibiotika, která se sice užívají většinou jenom po dobu deseti dnů, ale už za tak krátkou dobu mohou napáchat řadu škod a znatelně zabarvit chrup, a to i u malých dětí, které jsou mladší osmi let.

Na tento vedlejší účinek by však měl lékař automaticky upozorňovat, případně se před dlouhodobějším užíváním léků informujte o možných vedlejších účincích.

Netrpíte nějakým onemocněním?

Co řada lidí ani netuší, tak to, že žloutnutí zubů způsobuje mimo jiné i onemocnění, kterým člověk trpí. I když to bývá výjimečný důvod zažloutlého chrupu, je to jedna z možností. Většinou k tomu dochází při rakovině, při které se podstupuje nelehká léčba v podobě chemoterapie či radiační terapie. Při některých léčebných postupech bývá změna barvy intenzivnější než u jiných.

Léky

Prostě jenom stárnete

Pokud už vám není dvacet let ani dvacet pět, na vině žlutého chrupu je prachobyčejné stárnutí. Je to zkrátka jenom jeden z přirozených jevů toho, že stárnete - bílá vrstva zubu vlivem každodenního oděru a opotřebení slábne.

Další důvody žloutnutí zubů:

Genetika

Káva

Alkohol

Žluté zuby ubírají na kráse a snižují sebevědomí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!