Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Správný krém na opalování / foto: Pixabay

Fakta a mýty o opalování aneb jak správně chránit svoji kůži před slunečními paprsky

Slunce je pro většinu lidí zdrojem energie a dobré nálady. Umí nás potěšit, ale také pěkně potrápit. Pokud se rádi opalujete, je třeba dodržovat určitá pravidla a chránit svoji kůži.

Spálíte se ve stínu i přes oblečení

Ač tomu mnozí stále nechtějí uvěřit, je možné se spálit ve stínu, a dokonce i přes oblečení. Pobyt ve stínu odpovídá faktoru 6 opalovacího krému, a to opravdu není dostatečné. Jelikož se světlo po dopadu odráží, může dojít ke spálení kůže, přestože je intenzita světla podstatně menší. Část záření dokáže proniknout i lehkými halenkami, takže máte-li alergii na slunce nebo hodně citlivou kůži, můžete se spálit i tak. K efektivní ochraně se doporučuje natírat na kůži tenkou bílou vrstvu, a tu nechat následně vstřebat.

Léto a opalování

Slunce nepálí všude stejně

To, že slunce pálí stejně na Sněžce, jako na Lipně, je dlouho přetrvávajícím mýtem, rozdíl totiž může být až 20 procent. Intenzita slunečního záření se mění v závislosti na aktuální hodině, počasí i ročním období. S každými 300 metry nadmořské výšky stoupne intenzita slunečního záření zhruba o 4 procentní body. Ovšem naopak ji může tlumit vlhkost vzduchu, jeho znečištění i zatažená obloha. Mraky totiž dokáží zachytit 10 až 20 % UV záření.

Opalování u moře

I voděodolný opalovací krém je třeba obnovovat

Mnoho lidí si myslí, že při použití voděodolného opalovacího krému nebo krému s faktorem 50 se stačí jednou namazat a jsou chráněni po celý den na slunci. To jsou ovšem jen další mýty, kterým ještě stále věří až moc lidí. Voděodolný krém opravdu chrání i po koupání, ovšem jeho struktura je již poškozena, a tak jeho účinnost výrazně klesá a je třeba nátěr znovu opakovat. Ani opalovací krém s faktorem 50 vás účinně neochrání po celý den strávený na přímém slunci. Ač se odborníci v opakování mazaní rozcházejí, shodnou se na tom, že během dne je třeba se namazat minimálně dvakrát.

Zdroj:

Časopis Epocha č. 16/2011

Fakta a mýty o opalování

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!