Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pampeliškový med / foto: shutterstock

Pampeliškový med a sirup patří mezi největší jarní lákadla

V tomto období, kdy jsou louky a zahrady plné žlutých pampeliškových hlaviček, je ta správná doba, kdy si zkusit připravit med či sirup z této léčivky.

Květy pampelišek určitě sbírejte na lukách či vlastních zahradách, ne poblíž silnic či továren, kde by rostliny mohly být plné těžkých kovů, či také znečištěné od pejsků. Sbírejte je nejlépe za slunečného počasí, kdy jsou květy rozevřené.

Pampelišky

Příprava pampeliškového medu

Na 1 litr medu budete potřebovat asi 250 květů pampelišek, litr vody, 1 citron, 1 pomeranč a 1kg cukru.
Květy zbavené různých hmyzích obyvatel nasypeme do hrnce a zalijeme litrem vody. Přidáme citron rozkrájený na kolečka a oloupaný pomeranč. Přivedeme k varu a vaříme 20 minut, odstavíme a necháme odležet do druhého dne. Následující den vše scedíme přes jemné síto a tekutinu přelijeme do hrnce. Přisypeme cukr a vaříme, dokud med patřičně nezhoustne. Během vaření nezapomínáme míchat. Hotový horký med vlijeme do připravených skleniček.

Nevařený pampeliškový sirup

Tento pampeliškový sirup je velice jednoduchý na přípravu. Budeme potřebovat 1 litr květů, 500g krupicového cukru a 2dcl vody.
Květy pampelišek zbavíme nežádoucích broučků a dalších hmyzích návštěvníků. Poté je vsypeme do velké skleněné nádoby, například do konvice na vodu. Zasypeme je cukrem, nádobu uzavřeme a necháme na okně odstát dva dny. Občas promícháme. Po zmíněných dvou dnech přilijeme ke květům a cukru vodu a opět necháme další den stát na okně. Promícháme několikrát během dne.
Tři dny, co nám směs stála na okně, ideálně na sluníčku, stačí k tomu, aby se důkladně rozpustil cukr a sirup získal krásnou pampeliškově žlutou barvu. Je tedy správný čas hotový sirup přecedit, a to nejlépe přes plátýnko, aby nebyl zakalený.
Sirup uchováváme v lednici a ředíme ho vodou či sodovkou.

Pampelišky na sirup

Pozitivní účinky pampelišky nebo-li smetánky lékařské

Pampeliška se vyznačuje spoustou pozitivních účinků na naše tělo. Například snižuje hladinu cukru v krvi, působí močopudně, pomáhá při onemocnění ledvin, má detoxikační účinky, udržuje optimální hladinu krevního tlaku nebo také snižuje hladinu cholesterolu.
Takže košíčky do ruky a hurá na louku sbírat pampeliškové hlavičky.

 

Zdroj: 

https://tchiboblog.cz/recept-pampeliskovy-med/https://zena-in.cz/clanek/leciva-sila-pampelisek-nevareny-sirup

Pampeliškový med a sirup patří mezi největší jarní lákadla

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!