Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Miminko / foto: shutterstock

Umělé oplodnění pomáhá plnit sny o šťastné rodině

Neplodnost v současnosti trápí téměř čtvrtinu populace. Díky moderní medicíně a asistované reprodukci je ale možné pomoci až 90 % párů.

Neplodnost u mužů i neplodnost u žen se dá do jisté míry léčit, nicméně pokud příčiny nelze vyléčit nebo odstranit, řešením je umělé oplodnění. V České republice existuje několik desítek reprodukčních klinik, mezi které patří také renomovaná IVF klinika Gynem. Pokud se vám nedaří během jednoho roku počít přirozenou cestou, léčba neplodnosti a asistovaná reprodukce jsou nadějí na početí dítěte.

Šťastné těhotenství

Jak probíhá umělé oplodnění

V případě, že jste vyzkoušeli všechny způsoby, jak otěhotnět, ale žena stále nemůže počít, je na čase vyhledat gynekologa, který se specializuje na neplodnost. Celý proces začne vstupním pohovorem v IVF centru. Ten trvá necelou hodinu a je nutné, aby ho absolvovali oba partneři. Lékař vám sdělí, jak budou probíhat jednotlivá vyšetření, jaké jsou varianty léčby neplodnosti a také nakolik je umělé oplodnění hrazené pojišťovnou. Na vstupní pohovor je vhodné se připravit a mít po ruce veškeré informace o zdravotním stavu, prodělaných nemocech a o rodinné anamnéze. Je to také prostor, kde vám lékař zodpoví všechny vaše otázky.

Lékařské rozbory

Diagnostika neplodnosti

Mužská neplodnost se určuje takzvaným spermiogramem, na jehož základě lékař navrhne další vyšetření, které vyloučí onemocnění varlat, nadvarlat a prostaty. Pokud je sperma v pořádku, odebere se v den mimotělního oplodnění masturbací nebo mikrochirurgickou metodou. Ženská neplodnost se vyšetřuje hormonálně a zjišťují se poruchy menstruačního cyklu, hladina estrogenu a progesteronu a imunitní faktory. Dále se sleduje průchodnost vejcovodů, možnost endometriózy a stav dělohy. Pokud žena nemá dostatek kvalitních vajíček, řešením je využití darovaných vajíček. Po zvážení konkrétní situace dojde k mimotělnímu oplodnění, kultivaci embryí a embryotransferu. Pak už jen stačí počkat devět měsíců a těšit se na nový přírůstek do rodiny.

K tomuto článku není otevřena diskuze