Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
zdravá snídaně ilustrační obrázek / foto: shutterstock

Velký snídaňový průzkum: Snídáme zdravě?

Pětina Čechů ráno jídlo vynechává, šest z deseti se někdy jen napije.

Snídaně je základ dne. Co Češi ráno jedí, kolik času snídani věnují a jak je pro ně důležité její nutriční složení? To vše zjišťoval průzkum pro společnost Upfield, výrobce značek Rama, Flora, Hera a dalších. Ukázal, že máme co zlepšovat.

Snídaně

Ráno někdy znamená boj o každou minutu a na pořádnou snídani tak nezbývá čas. Jak k této každodenní výzvě přistupujeme a jak zdravě se nám daří snídat? Na snídaňové zvyky Čechů se zaměřil průzkum společnosti Upfield. Data ukázala, že ve spěchu snídani často odbýváme. Nutričně vyvážené jídlo do nového dne je přitom možné připravit i v omezeném čase, stačí dopředu plánovat a zvolit správné suroviny.

Pravidelně nesnídá pětina Čechů. Podle průzkumu si snídani dává každý den 79 % respondentů, zbylých 21 % jen občas nebo nikdy. Znamená to, že podstatná část lidí vynechává ranní přísun energie a musí ji dohnat později, což zdraví rozhodně neprospívá. „Snídaně pomáhá nastartovat procesy našeho metabolismu. Má tvořit pětinu až čtvrtinu doporučeného celodenního příjmu energie,“ doporučuje MUDr. Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu a vedoucí lékař Oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice v Motole. Dodává, že snídaně by měla zasytit, abychom později nekonzumovali nadbytek energeticky bohatých potravin, což může přispívat k rozvoji nadváhy a obezity.

Obezita

Snídani věnujeme jen pár minut

U snídaně se často neřídíme zásadami, které přitom známe, například pokud jde o obsah živin. Téměř všichni dotazovaní odpověděli, že by snídaně měla obsahovat dostatek vitamínů, vlákniny nebo bílkovin. Na druhé straně však pro šest z deseti respondentů snídaně někdy znamená jen nápoj. Ten ale nestačí. „Příjem ranní energie nám zajišťují tři základní živiny: bílkoviny, tuky a sacharidy. Žádnou z těchto složek bychom neměli vynechávat a jejich příjem by měl být pestrý,“ vysvětluje doktor Petr Tláskal.

Příprava snídaně se ale stává rutinou, nad kterou nepřemýšlíme. Podle průzkumu jen tři lidé z deseti pravidelně plánují nákup potravin k snídani. Ve všední den 34 % dotazovaných věnuje přípravě snídaně maximálně 5 minut, dalších 46 % pak 6 – 10 minut. Samotná konzumace každému sedmému Čechovi (14 %) zabere do 5 minut, dalších 41 % uvedlo, že snídani jí 6 – 10 minut. Je tedy jasné, že u snídaně spěcháme, a proto ji odbýváme.

Není čas? Správná snídaně nemusí trvat dlouho

I v ranním shonu je ale možné připravit rychlé a vyvážené jídlo, které obsahuje všechny živiny. Třeba díky margarínu, který se rychle roztírá a dodá potřebné rostlinné tuky. Dnešní margaríny se totiž už nevyrábějí metodou ztužování, takže obsahuje naprosté minimum transmastných kyselin a naopak si zachovávají cenné látky z rostlinných olejů. „Pečivo, třeba celozrnné, které obsahuje více vlákniny, můžeme snadno namazat roztíratelným rostlinným tukem. Jiné cereální výrobky můžeme kombinovat s bílým jogurtem a čerstvým ovocem. Bílkovinnou složku může představovat kvalitní sýr, tvarohová či jiná pomazánka, vejce nebo šunka. Nesmíme zapomínat na pitný režim,“ připomíná lékař Petr Tláskal.

Zdravá snídaně

Zmíněné tuky jsou ve stravě o to důležitější, že pouze díky nim můžeme vstřebávat některé vitaminy. „Mezi vitaminy rozpustné v tucích patří vitaminy A, D, E a K. Vitamin D nám často chybí, výhodná je proto konzumace potravin, které se tímto vitaminem obohacují, jako jsou některé margaríny. Změna výroby udělala roztíratelné rostlinné tuky zdravějšími, na potřebnou míru snížila výskyt zdraví škodlivých transmastných kyselin,“ doplňuje odborník.

 

Průzkum pro společnost Upfield provedla agentura Response:now na vzorku 501 respondentů v období 15. – 20. dubna 2021.

 

K tomuto článku není otevřena diskuze