Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nákupní vozík / foto: shutterstock

Nejšpinavější místa, kde se množí armády mikrobů

Jsou místa, kde byste mikroby a nejrůznější bakterie očekávali, ovšem existují i taková místa, o kterých si myslíme, že jsou čistá a žádné mikroby se na nich nevyskytují. Nenechte se zmást a zjistěte, která místa to jsou.

Kde si dávat velký pozor

Nákupní košíky jsou přímo semeništěm bakterií. Vozíku se totiž během dne může dotknout až několik stovek lidí a na rukojeti najdete až 150 000 bakterií na metr čtvereční. Jedinou ochranou jsou jednorázové hygienické rukavice. Po manipulaci s penězi se obecně doporučuje si umýt ruce. Ohromné množství mikrobů je ovšem už na samotných bankomatech, které se prakticky nikdy nečistí a přitom se jich denně dotýkají až tisíce lidí. Vedle madel v hromadné dopravě jsou jedním z důvodů šíření žloutenky.

Nebezpečný bankomat

Kde bakterie rozhodně nečekáte

Jsou však místa, kde byste bakterie ve větším množství rozhodně nehledali. Myslíte si, že vyprané prádlo je opravdu čisté? Bohužel, v mokrém prádle se totiž s oblibou množí střevní bakterie E.coli například ze spodního prádla a nezničí ji ani prací prášek. Kde se však setkáte s úplně největším počtem bakterií, a to až s 300 000 na centimetr čtvereční, je kuchyňská linka. Bakterie jsou nejen na kuchyňské lince samotné, ale také na houbičce na mytí nádobí či krájecím prkénku.

Pračka jako semeniště mikrobů

Dámská kabelka jako bakteriologická zbraň

Ženy mají ve svých kabelkách nejrůznější tajemství a mnohdy opravdu velké množství věcí. Bývá v nich dost nepořádek a na jejím dně najdete až desítky tisíc bakterií včetně bakterie Pseudomonas aeruginosa, která se běžně vyskytuje v kanálovém potrubí nebo v hnisu. Tato bakterie může vyvolat infekce močových cest, kůže a sliznice. Ženy by se tak měly vyvarovat pokládání kabelky na zem nebo na kuchyňskou linku a častěji kabelku měnit a čistit. Dá se tím předejít mnohým nepříjemným problémům.

Zrádná kabelka

Zdroje:

Časopis Epocha 6/2009

Nejšpinavější místa, kde se množí armády mikrobů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!