Na chřestovou sezonu se těší nejeden kuchař. Mluvíme o oblíbené zelenině, která je většinou zelené nebo bílé barvy. K sehnání je však i fialová varianta, která je stejně chutná. Používá se při přípravě celé spousty dobrot, k nimž patří například polévky, omáčky na těstoviny nebo tvoří přílohu k masu nebo rybě.
Zelenina plná živin
Jak již bylo zmíněno, chřest je výjimečný hlavně pro své složení zahrnující hromadu vitaminů (například vitamin C, K, A nebo vitamin E). Dále se v něm ukrývá důležitá kyselina listová, draslík, fosfor a samozřejmě i nepostradatelná vláknina prospívající našemu trávení.
Chřest jako celek je skvělým antioxidantem. Umí tedy chránit buňky před poškozením a volnými radikály, také před oxidačním stresem, který má tendenci zrychlovat stárnutí, a velkou měrou se podílí na vzniku závažných onemocnění, mezi něž se řadí i velice nebezpečná rakovina.
Pro zdravý trávicí trakt
Konzumace chřestu se opravdu vyplatí. Ideálně ho přidejte mezi jinou zeleninu, ať doplníte minerály a živiny komplexně. Pokud nebudete zapomínat na chřest, zlepší se vám trávicí trakt. Důvodem je vysoký obsah zmiňované vlákniny, která v kombinaci s dalšími živinami nacházejícími se uvnitř chřestu zvětšuje objem stolice a napomáhá k pravidelnému vyprazdňování.
Pro nižší krevní tlak
Patříte mezi jedince, které trápí vysoký krevní tlak? Je načase ho snížit, ať předejdete náhlým zdravotním komplikacím, jako je cévní mozková příhoda nebo infarkt myokardu. S pomocí chřestu se váš tlak ustálí na skvělé hodnotě.
Zdroj:
https://cs.medlicker.com/1428-chrest
Chřestová sezona je v plném proudu! Jak zelenina prospívá zdraví?
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!