Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kolagen / foto: shutterstock

Objevte výhody kolagenu pro pleť i klouby

Jak zastavit stárnutí a získat krásnou pokožku a fungující klouby? Odpověď spočívá se správné životosprávě a vhodně zvolených doplňcích stravy.

Mezi látky, které se do organismu vyplatí doplňovat, rozhodně patří například kolagen. O co se jedná a co za výhody takový kolagen nabízí při užívání ve formě doplňku stravy?

Co je to kolagen

Kolagen je speciální bílkovina, která se přirozeně nachází v lidském těle. Jde o klíčovou součást pojivových tkání, jako jsou klouby, vazy, šlachy, ale i pokožka. V lidském těle mají kolageny mnoho různých funkcí a patří mezi opravdu hojně zastoupený druh proteinu. Úkolem takového kolagenu je především zajistit optimální pevnost a pružnost dané tkáně či struktury.

Kolagen na pleť

Přirozená produkce kolagenu s věkem klesá

V mládí není potřeba kolagen nijak výrazněji doplňovat, protože ho lidský organismus zvládne bez problémů vyrábět dostatečné množství. Jenže s přibývajícím věkem produkce kolagenu klesá, což má za následek mimo jiné právě tvorbu vrásek, omezení pohyblivosti, bolestivost kloubů, nedostatečnou funkci chrupavek a mnoho dalšího. Míra úbytku kolagenu a snížení jeho produkce je z určité části dána geneticky a může být ovlivněna také životním stylem. Dobrou zprávou je, že množství kolagenu v těle můžete také přímo ovlivnit užíváním vhodných doplňků stravy.

Kvalitní hydrolyzovaný kolagen je pro lidský organismus poměrně dobře využitelný a dokáže s ním pracovat. Velmi dobře funguje například v kombinaci s kyselinou hyaluronovou, kdy existují nejrůznější komplexní přípravky, které obsahují obě tyto látky s pozitivním vlivem na zpomalení stárnutí pokožky i kloubů.

Pro koho je užívání kolagenu vhodné?

Užívání kolagenu se doporučuje pro starší osoby, kterým může doplněk stravy pomoci se získáním dostatečného množství právě těchto látek. Dále může být hovězí kolagen tou správnou volbou například pro aktivní sportovce či těžce fyzicky pracující lidi, kdy je jejich tělo výrazně namáháno a doplnění kolagenu může pomoci pohybovému systému.

Kolagen na klouby

Kloubní výživa v různých podobách

A jak vypadá nejlepší kolagen? Záleží na vašich preferencích. Někdo hledá funkční doplněk stravy bez žádných dalších požadavků. Jiný ocení spíše dobře ochucený kolagen v prášku, který se promění v chutný drink. Další variantou je collagen v kombinaci s dalšími látkami, jako je například právě kyselina hyaluronová. Kromě vnitřního užívání můžete kolagen najít také v kosmetických přípravcích, kde má za úkol zpomalit stárnutí pleti a podpořit její přirozenou pružnost a svěžest. Pro nejlepší představu o tom, jaké všechny varianty existují, navštivte specializovaný internetový obchod zaměřený právě na doplňky stravy s kolagenem.

K tomuto článku není otevřena diskuze