Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Voda / foto: shutterstock

Proč je pitný režim tak důležitý?

Nezapomínejte pít! Obvyklá věta, se kterou odcházíme od lékaře. Pitný režim je zkrátka veledůležitý, i když je pravdou, že řada lidí neví, proč.

Říká se, že bez jídla dokáže člověk přežít i týden, ale bez vody nepřežije ani tři dny. Zatímco někdo je toho názoru, že je to pouze způsob, jak donutit člověka dostatečně pít, jiní vědí, že je to vědecky podložený fakt. Lidské tělo se totiž z vody skládá a bez jejího doplňování je ohroženo bezproblémové fungování.

Pití vody

Vodu denně vylučujeme

Jelikož každou minutou dochází k vylučování vody, je nutné ji denně doplňovat. Tekutiny se z těla dostávají například formou moči, slz nebo potu. A stejně jako se různými způsoby z těla vylučuje, můžeme ji i různými způsoby přijímat. Samozřejmě pití obyčejné vody je klíčové, ovšem tekutiny přijímáte i z potravy. Například zelenina a ovoce jsou doslova napěchované vodou čili i tyto suroviny pomáhají bojovat proti dehydrataci.

Dehydratace jako riziko

Tím se dostáváme k tomu, proč je pitný režim tak důležitý. Díky pravidelnému doplňování tekutin nehrozí dehydratace, která s sebou nese řadu zdravotních komplikací a problémů. Kromě viditelných potíží, jako je suchá pokožka nebo tmavě zbarvená moč, nás kvůli nedostatku tekutin může často bolet hlava, přijdou mdloby, závratě, silné bušení srdce, dostaví se i podrážděnost, únava a neschopnost se soustředit.

Lékaři se shodují na tom, že dehydratace je pro náš organismus velice nebezpečná. Trpí tím nejen ledviny, které mají z úkol vyvádět z těla nebezpečné látky a toxiny.

Voda s citronem

Filtrace pozvedne vodu o úroveň výš

Abyste předcházeli všem zdravotním rizikům, která jdou ruku v ruce s nedostatečným pitným režimem, je zapotřebí pít obyčejnou vodu (kterou si lze případně zpestřit o citron nebo plátek okurky), případně jsou povoleny i neslazené čaje. Pokud se uchýlíte k první variantě, nezapomínejte vodu filtrovat s pomocí filtračních konvic. Dojde tím k odstranění chlóru a organických nečistot, také se sníží obsah železa, manganu a vápenatých solí, jež se v ní obvykle nachází.

 

Zdroj:

https://www.cistavoda.cz/blog/proc-je-pitny-rezim-dulezity/

Proč je pitný režim tak důležitý?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!