Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Acai berry / foto: shutterstock

Acai berry je superpotravina, kterou si vaše zdraví zamiluje

Snídaně jsou základem dne. Aby však doplnily takové živiny, které mají, je důležité jejich přípravu nepodcenit. Místo cukru je obohaťte o superpotraviny, kterými jsou i tmavě fialové plody acai berry.

Pokud navštěvujete kavárny nebo nejrůznější podniky, kde podávají také snídaně či brunche, určitě jste se minimálně se slovíčkem “acai” na dopoledním menu setkali. Takzvané acai berry byly objeveny už před tisíci lety, ovšem k nám se dostaly až o mnoho let později. Z velké popularity se navíc radují až v posledních letech. Důvodem, proč se na ně najednou začalo sázet a proč se nenechají na stromech, je jejich výjimečné složení zahrnující jak bílkoviny, tak široké spektrum vitaminů.

Acai berry

Z mohutného stromu dosahujícího dvaceti metrů

Acai berry je ovoce v pravém slova smyslu. Stejně jako naše česká jablíčka, i tento druh roste na stromech. V porovnání s jabloněmi však dosahují výšky až dvaceti metrů a rostou v pralesech Jižní Ameriky.

Co stojí za zmínku, tak že acai je ovoce pro trpělivé. Ptáte se, proč jsme zvolili právě toto přirovnání? Druh palem, na nichž roste, totiž plodí až po několika letech. Pokud se rozhodnete tento strom pěstovat (spíše tedy v zahraničí), pak se opřeďte pořádnou porcí vytrvalosti.

Pozitivní účinky znali už staří domorodci

Jak již bylo zmíněno, acai berry existuje už několik tisíc let. Ze zdravotních benefitů těžili už prastaří domorodci, kteří drobné bobulovité ovoce považovali za dar přírody. Už tehdy věděli, že se jedná o výjimečný antioxidant bojující s toxiny a jinými škodlivinami v lidském těle. Později se ukázalo, že navíc regulují krevní tlak či snižují obsah cholesterolu v krvi.

Acai berry kromě bílkovin obsahují pěknou spoustu vitaminů, mezi nimiž najdeme vápník, hořčík, také zinek nebo draslík či železo a fosfor. Jsou zdrojem i veledůležitých omega-3 a omega-6 mastných kyselin, jež tělo sice potřebuje, ale které si bohužel nedokáže vyrobit samo.

 

Zdroj:

https://www.profidoplnkystravy.cz/clanky/acai-berry-zazracny-antioxidant-z-amazonie/

Acai berry je superpotravina, kterou si vaše zdraví zamiluje

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!