Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Alergie / foto: shutterstock

Zvláštní druhy alergií, které opravdu nechcete

Mít sennou rýmu, alergii na roztoče nebo na různé druhy potravin je jistě velice nepříjemné a omezující. Představte si ovšem, že byste trpěli velice vzácnou alergií, při které by vám šlo o život při běžných činnostech.

Alergie na vodu nebo na slunce

Vzácná kožní alergie na vodu dokáže velice ztížit život. Trpí ji jeden člověk z 23 milionů. Déšť i každodenní sprcha je velký problém. Své o tom ví i Ashleigh Morrisvá z Melbourne. Alergie se u ní projeví ve 14 letech a od té doby si dopřeje jednou týdně rychlou ledovou sprchu, a i tak se její tělo na 2 hodiny zbarví do červena! Při delším pobytu ve vodě by rudá vyrážka začala krvácet a tělo by ji nesnesitelně svědilo. Problém má i s pocením, protože ji ihned pálí podpaží. Alergie na slunce je častější, trpí ji až 13 % populace. U většiny případů je třeba se vyhýbat přímému slunci, jinak hrozí ošklivá vyrážka. Lidé s nejhorší variantou pak musí žít téměř jako upíři a vyhýbat se slunečnímu svitu úplně.

Alergie na slunce

Bizarní alergie na vlastní dítě

Joanne Mackieová trpěla velice neobvyklou alergií. Jakmile sáhla na svého malého synka, udělaly se jí na rukách hnisající boláky. Tímto prokletím trpí 1 z 50 000 matek, naštěstí je to však léčitelné. Žena musí každý den polykat dávku silných steroidů a během několika měsíců tuto traumatizující zkušenost připomínají už jen zahojené jizvy.

Alergie na dítě

Alergie na moderní život

Lidé trpící alergií na moderní život bojkotují všechny technologické vymoženosti dnešní doby. Nepoužívají mikrovlnku, nemají mobilní telefon, nepracují na počítači a vyhýbají se veškeré elektronice. Na světě existuje 500 doložených případů syndromu ES (elektro-senzitivního). V oblasti, kde se vyskytuje elektromagnetické vlnění, se jim dělá totiž zle a bolí je hlava. Používají tedy jen stará auta bez elektroniky, vaří na plynu a místo e-mailů posílají klasické dopisy. Někteří alergici dokonce dokážou poznat, kde lze chytit internet přes wi-fi!

 

Zdroje:

Časopis Epocha 4/2010

https://zdravi.euro.cz/leky/alergie-na-slunce-priznaky-lecba/

https://www.idnes.cz/mobil/tech-trendy/na-svete-je-nova-nemoc-alergie-na-mobily-zpusobuje-treba-zavrate.A100401_164424_mob_tech_apo

Zvláštní druhy alergií, které opravdu nechcete

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!