Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cvičení jógy / foto: shutterstock

5 tipů jak zhubnout a dodržet novoroční předsevzetí

Pomalu se blíží Vánoce a Nový rok, se kterým se nevyhnutelně pojí také novoroční předsevzetí. Ta se často týkají především naší fyzické kondice či postavy.

V případě, že i vaším novoročním předsevzetím je rok co rok slib, že tentokrát se opravdu pokusíte udělat něco pro své zdraví, jste na správném místě. Přinášíme vám 5 tipů, jak dodržet novoroční předsevzetí a dosáhnout vysněné váhy.

Nezačínejte v lednu

Možná vás naše první rada poněkud zaskočila – kdy jindy si dávat novoroční předsevzetí, než v lednu? Je však třeba si uvědomit, že nejste jediní, kdo se na Nový rok rozhodl začít se sebou něco dělat. V praxi to znamená, že s příchodem druhého ledna všechna fitness centra a další sportoviště zaplaví lidé odhodlaní zhubnout či zlepšit svůj životní styl. Mezi majiteli posiloven si dokonce vysloužili ironickou přezdívku „ledňáčci“ – jednoduše proto, že většina z nich už se v únoru neukáže. 

Pokud to tedy s hubnutím myslíte vážně, nečekejte na leden, kdy by vás jen zbytečně odradila přeplněná fitness centra, a začněte s pohybem hned.

Základem je zdravá vyvážená strava

Možná vám jde ze všech těch stravovacích pravidel a rad, na které narážíte na každém kroku, hlava kolem. Nenechte se jimi zbytečně rozptylovat a raději zvolte racionální přístup. Základem každého zdravého životního stylu, potažmo hubnutí, by měla být především vyvážená strava s dostatkem bílkovin, vitamínů a minerálů. Do jídelníčku můžete zařadit i syrovátkový protein, který Vám doplním potřebné množství bílkovin po tréninku.

Pozor na extrémní diety

S tím souvisí i naše třetí rada. Zapomeňte na extrémní diety, které slibují výsledky přes noc. Z dlouhodobého hlediska jsou veškeré restriktivní diety kontraproduktivní a vedou k nenáviděnému jojo efektu. Vyhněte se zejména dietám, které striktně zakazují určité skupiny potravin či omezují jídlo na určitou denní dobu. Ve většině případů vše skončí kompulzivním přejídáním.

Vyhoďte váhu do koše

Pokud každé ráno začínáte pohledem na ručičku váhy, prvním krokem k úspěšnému hubnutí je její vyhození. Nejen, že váha nevypovídá naprosto nic o vaší kondici, ale pohled na stagnující čísla může být velmi demotivující. Pamatujte si, že svaly váží více než tuk, a vsaďte spíše na pravidelné měření obvodu břicha, paží a boků, případně pravidelné fotky, které proměnu vaší postavy zachytí mnohem věrněji než číslo na váze.

Najděte pohyb, který vás skutečně baví

Pokud se musíte k pravidelnému běhu či docházení do posilovny nutit, je jasné, že vám vaše novoroční odhodlání příliš dlouho nevydrží. V případě, že to tedy s lepším životním stylem a hubnutím myslíte vážně, najděte druh pohybu, který vás opravdu naplňuje bez ohledu na spálené kalorie. Vyzkoušet můžete například jízdu na kole, kolečkové brusle, tanec či například populární hot jogu.

Perfektní rum od Ron Zacapa je Centenario 23y

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!