Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Antigenní testy / foto: shutterstock

Antigenní testy jsou jednou z účinných zbraní proti koronaviru. Používat je můžete i doma

Antigenní testy pomáhají omezit šíření nákazy. Chcete-li chránit svou rodinu a přátele, měli byste je pravidelně používat.

Pandemie koronaviru otřásla celým světem a v podstatě ze dne na den v drtivé většině států od základu změnila zaběhnutý styl života. Na samém začátku 2020 se ještě Česká republika nacházela ve fázi prudkého ekonomického růstu, lidé se radovali z rostoucích mezd a s radostí si dopřávali nejrůznější požitky, užívali si cestování a bez obav utráceli. Již v březnu se ale karta obrátila. Vyhlášení nouzového stavu přišlo jako blesk z čistého nebe, provázelo ho drastické omezení sociálních kontaktů, volnočasových aktivit, uzavření mnoha provozoven a povinné nošení roušek. Ani tak se Česku nakonec silné vlny nákazy nevyhnuly, přišly sice až na podzim, ale o to intenzivněji. A koronavirus tu je stále.

Pacient v nemocnici

Proč je důležité testy pravidelně používat

Když se objevily testy schopné detekovat koronavirus, začalo se po několikaměsíčních uzávěrách postupně uvolňovat cestování i další sféry života. Možnost odhalit nakaženého a vytrasovat jeho kontakty pomáhá předcházet komunitnímu přenosu v zaměstnání, ve školách i v domácnostech, navíc výrazně snižuje riziko zavlečení nových mutací z ciziny. To platí i teď, kdy je více než polovina populace očkovaná a mnoho dalších již infekci prodělalo.

Jak se ukazuje během současné vlny, covidem může onemocnět úplně každý. Mnozí navíc nemají žádné příznaky, mohou však nákazu přenášet. V tuto chvíli je velkou nevýhodou fakt, že stát přestal velké části populace proplácet preventivní testy. Mnoho lidí však má kvůli rostoucím cenám hluboko do kapsy a ceny testů v laboratořích jsou pro ně příliš vysoké, ve frontě u testovacího místa se navíc mohou snadno setkat s nakaženým. Řešením jsou antigenní testy určené pro domácí použití.

Testování v centrech

Když se testujete, pomáháte urychlit návrat do normálu

Stýská se vám po životě, jaký jste vedli před pandemií? Ti, kteří svědomitě používají antigenní testy před návštěvou u prarodičů, rodinným setkáním nebo srazem s přáteli, napomáhají ke snížení virové nálože ve společnosti. Navíc také chrání jak své blízké, tak i ostatní lidi v okolí. Podnikatelé, kteří mají zaměstnance, navíc v současnosti musí zajistit jejich pravidelné testování antigenními testy. Není přitom třeba bát se vysoké investice, antigenní test si můžete koupit již za několik desetikorun.

K tomuto článku není otevřena diskuze