Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hubnutí / foto: Shutterstock

Jak účinně zrychlit metabolismus

Jste spokojeni se svou aktuální postavou? Nejspíš, když čtete tento článek, je vaše odpověď: “Ne, potřebuji zhubnout!” Pokud vás po zimě postihla nadbytečná kila, nebo si uvědomujete, jak negativně může vaše nadváha ovlivnit zdraví, tak právě pro vás si nyní zopakujeme něco o problematice metabolismu, a jak jej zrychlit.

Co je to metabolismus?

Jinými slovy se metabolismu říká látková přeměna. V živých organismech se pod tímto pojmem označují enzymové reakce (enzym je bílkovina, která funguje jako urychlovač procesu), při nichž dochází k přeměně látek a energie.

Nepochybně jste tedy mnohokrát slyšeli o metabolismu, ať už tzv. rychlém, nebo pomalém, který se nejčastěji v odborné literatuře uvádí.

Na druhou stranu, i v dnešní době mají lidé stále zkreslenou představu o tom, co to metabolismus je a jak funguje.

Existuje také řada mýtů spředených s metabolismem, zejména pokud jde o hubnutí a celkové zdraví.

Když něco sníme nebo vypijeme, naše tělo začne přijatý materiál zpracovávat. Využije energii. Část látek přemění na ty sloučeniny, které potřebuje a zbytek vyloučí.

Metabolismus v kondici

Nyní si zdůvodníme, proč byste měli udržovat váš metabolismus v kondici. I z toho důvodu bychom měli být soustředění na to, aby náš metabolismus pracoval optimálně.

Jestliže tedy funguje správně – máme ty nejoptimálnější předpoklady pro hubnutí, tvarování postavy, ale i pro ideální tělesnou váhu. Jestliže metabolismus pracuje rychle, naše tělo o to více spaluje kalorie (energii) a čím více jí spálíme, o to více odbouráváme tukové zásoby a hubnutí bude jednodušší. Pravděpodobnost dalšího ukládání tuku bude s vyšším metabolismem celkově nižší, a to i při vyšším kalorickém příjmu (méně omezujících dietních opatřeních).

Pokud vše funguje správně, jsme zdraví a máme ideální tělesnou stavbu. Vy nejspíš patříte do skupiny lidí, kteří mají nějaké to kilo navíc a řeší, jak je shodit. S velkou pravděpodobností váš metabolismus “šlape” pomaleji, než by měl. Pojďme tedy kouknout na tipy, jak ho zrychlit.

Základem je správné složení stravy a pohyb

Pořád ještě věříte v existenci kouzelné pilulky, díky které se přes noc stane z baculky modelka? Doufám, že ne! Ano, existují různé suplementy a látky, které pomůžou metabolismu správně fungovat.. Nicméně úplným základem je správně jíst, pít a hýbat se. Bez toho ani ten nejlepší urychlovač metabolismu nefunguje.

Správným pitným režimem to začíná

Všude slýcháváme, že musíme dodržovat pitný režim. Co to vlastně znamená?

Naše tělo je z poloviny tvořeno vodou. Má mnoho funkcí v organismu. Od čištění, přes chlazení, po využití v metabolických reakcích. Proto se musí pravidelně doplňovat.

Dopoledne bychom měli vypít více vody než odpoledne. V rámci celého dne to vychází cca na 40-50 ml/kg. Já vážím 63 kg, takže bych měla vypít minimálně 2,5 l vody za den. 1, 5 l se snažím vypít během dopoledne a 1 l po zbytek dne. Nicméně se snažím pít víc.

Pokud opravdu chcete, aby váš metabolismus správně fungoval, zapamatujte si následující doporučení.

Hned jak vstanete, vypijte ideálně 0,5 l vody (minimálně 0,3 l). Organismus se tak hezky nastartuje.

V průběhu dne pijte 10 minut PŘED jídlem a 75-90 minut PO jídle. Pouze čistou vodu. Ptáte se proč? Tělo všechny ochucené nápoje řadí do kolonky “jídlo”, tudíž vodu nezpracuje tak, jak by mělo.

Pokud vám voda nechutná, je třeba začít trénovat její pití, jinak váš metabolismus nebude fungovat správně.

Co jíst pro podporu metabolismu?

Základní stavební kameny téměř každé potravin zná v dnešní době každý. Jsou to bílkoviny, sacharidy a tuky. Ale jak se vyznat v tom, co jíst?

Bílkoviny

Jestliže potřebujete zrychlit metabolismus, je třeba dbát na příjem bílkovin ve stravě. Ptáte se proč? Téměř každá buňka v těle je potřebuje, aby mohla správně fungovat. Jsou extrémně důležité k udržování svalové hmoty (pokud jich nepřijímáme dost, tělo si je začne brát ze svalů, což nechceme).

V rámci bílkovin existují rostlinné a živočišné zdroje proteinů. Můžeme kombinovat oba nebo přijímat pouze rostlinné. Tělo jednodušeji zpracovává rostlinnou bílkovinu než živočišnou (kvůli velikosti molekul).

Živočišné zdroje jsou vajíčka, maso a mléčné výrobky. Hlavní rostlinné zdroje jsou sója, ořechy, semena a luštěniny.

Měli bychom přijímat minimálně 1g bílkovin na kg váhy (ideálně alespoň 1,5g). Uvedená hodnota je pouze orientační. Záleží na pohlaví, fyzické zátěži atp.

V rámci vašeho jídelníčku se tedy zaměřte na příjem těchto surovin

  • Libové maso – ideálně kuřecí či krůtí, případně libové hovězí zadní, panenka apod.
  • Ryby – ač se to může zdát zvláštní – vsaďte na ryby jako losos, pstruh, tuňák, treska, candát, pražma, makrela, sardinka bez ohledu na jejich tučnost
  • Vejce
  • Sýry – doporučujeme balkánský sýr, Mozzarella, tvarůžky, zrající sýry s nižším obsahem tuku (Camembert linea, Hermelín figura)
  • Luštěniny
  • Proteinový prášek bez umělých sladidel – syrovátkový, vaječný, hrachový, sojový, konopný

A hlavně, jídelníček promyslete, případně se poraďte s nutričním specialistou.

Sacharidy

Jak jistě víte, sacharidy jsou základním zdrojem energie. Zajišťují nám pocit sytosti. Měly by tvořit zhruba polovinu z celkového energetického příjmu z potravy.

Důležité je dát si pozor na zdroje sacharidů. Nevhodnými zdroji jsou bílá mouka, sladkosti, slazené nápoje, cukr atp. Však to všichni známe. Vhodnými zdroji jsou ovoce, brambory, luštěniny nebo celozrnné produkty.

Průměrně bychom měli přijmout 2,1g/kg, pokud chceme hubnout.

Tuky

Tuky jsou zásobním zdrojem energie. Panuje všeobecné přesvědčení, že pokud chci zhubnout, musím eliminovat množství tuků. Omyl! Musím dbát na jejich zdroj. V tucích se totiž rozpouští vitamíny A, D, E a K. Jsou také důležité pro správnou produkci hormonů (estrogenu a testosteronu).

Chcete zrychlit metabolismus? Vyvarujte se fastfoodu, sladkostem a speciálním nízkotučným potravinám (např.: jogurty, tvarohy či mléko tohoto typu). Radši zařaďte do jídelníčku ryby, vajíčka nebo oříšky.

Pohyb a odpočinek

Všichni z vlastní zkušenosti víme, že pokud se hýbeme, máme lepší postavu. Osvojili jsme si základní pravidla správného stravování. Pijeme dostatek čisté vody. Cítíme se lépe. Nicméně chceme svou postavu lépe zformovat. Jaké cvičení zvolit, abychom dosáhli kýžených výsledků?

Výzkumy ukazují, že lidé, kteří chodí hlavně dopoledne na procházky nebo alespoň ven mimo dům nebo byt, stimulují své fyziologické funkce a podporují tepovou frekvenci i metabolismus.

HIIT - Vysoce intenzivní intervalový trénink

Vy ještě neznáte HIIT? HIIT je druh cvičení, při kterém střídáte cvičení s vysokou intenzitou (jedete na maximum) a poté odpočíváte nebo cvičíte volněji. Délka intervalů se pohybuje v rámci sekund až minut. Výhodou je, že tělo začne spalovat i tuky.

Když se totiž začneme hýbat, naše tělo začne nejprve zpracovávat sacharidy. Kvůli vysoké námaze je zpracuje velice rychle a musí tedy sáhnout po tukových zásobách. Navíc musí vyrovnat tzv. kyslíkový dluh, tudíž spaluje energii i po skončení cvičení.

Pořádně se zapotíte! Ale z vlastní zkušenosti vím, že tento způsob tréninku přináší nejlepší výsledky, co se týče hubnutí. Naberete svalovou hmotu, která pomůže metabolismus zrychlit.

Tuto tréninkovou metodu můžete aplikovat na běh, ale i posilování. Záleží čistě na vás.

Nezanedbávejte spánek

Vzpomínáte, jak nás v dětství maminka posílala brzo spát? Většinou se nám to moc nelíbilo. Nicméně měla pravdu. Spánek je pro naše tělo velice důležitý. Dochází k regeneraci organismu.

Pokud tedy chceme, aby metabolismus správně fungovat, musíme dost spát. Ideální doba je cca 7 a půl hodiny. Ale zase je to individuální.

Závěrem o metabolismu

Lidské tělo pracuje jako komplexní mechanismus. Pokud chceme, aby metabolismus fungoval správně, je třeba začít od základů. Přesto, problematiku hubnutí je složitější, než se může zdát. Shrneme si však na závěr, co vše může pomoci metabolismus zrychlit.

  1. Nezapomínejte snídat
  2. Dostatek vody – čisté – si dopřávejte po celý den
  3. Nevyhýbejte se zelenému čaji
  4. Z minerálů se zaměřte na železo
  5. Připomeňte si rybí tuk
  6. Dostatek spánku není radno opomíjet
  7. Zkuste zapracovat na hladině stresu
  8. Vyrazte ven na vycházku
  9. Seznamte se s antioxidanty
  10. Smějte se – prodlužuje to život i zrychlí metabolismus
  11. Zapomeňte na slané pochutiny – brambůrky, krekry a další
  12. Udržujte čistý trávicí trakt

Jak účinně zrychlit metabolismus

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!