Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Opar na rtu / foto: shutterstock

Jak se zbavit oparů snadno a rychle

Opary jsou pro spoustu lidí strašákem. Postihují muže i ženy, děti i dospělé. I když se na první pohled jedná o drobné vřídky, mohou pořádně potrápit.

Jedná se o herpes simplex virus, který nezpůsobí jen tento infekční a bolestivý puchýřek, ale také řadu dalších potíží.

Jak se opar projeví?

Opar je infekční puchýř, který se nejčastěji objevuje na rtu, nose nebo v oblasti obličeje. Postihnout však může i pohlavní orgány, kde je obzvláště bolestivý. Stačí, když máme sníženou imunitu, dostaneme rýmu – i alergickou, nebo se u nás projeví jiné onemocnění. Opary může způsobit i nedostatek vitamínu B. Není to jen tím, že by se opar náhle objevil. Virus herpes simplex si nosíme v sobě a v některém z výše uvedených případů se pak projeví právě bolestivým puchýřkem.

Nepříjemný opar
Nepříjemný opar – Zdroj: Shutterstock.com

Co všechno může herpes simplex virus způsobit?

Opar o sobě dá nejprve vědět svěděním na konkrétním místě. Tam se pak objeví puchýřek, který bobtná a mokvá. Léčba oparu trvá bez léčení deset dní i více. Proto je dobré se předem připravit a dobře se na opary „vyzbrojit“.

Herpes simplex virus však nezpůsobuje jen opary. Můžete se při jeho projevu cítit unavení, mít teplotu nebo bolesti svalů a kloubů. Někdy způsobuje dokonce nadměrné vypadávání vlasů. Co tedy s tím?

Prevence oparů

Nejdůležitější je prevence. Dostatek vitamínu B, ať už v potravinách nebo v tabletách. Doporučuje se jíst pivovarské kvasnice, česnek, rýži, obiloviny, papriku a čerstvé ovoce. To bude samozřejmě působit celkově dobře na vaše zdraví. V létě je dobré použít balzám na rty s ochranným faktorem. Pokud na opary trpíte, nikdy nepijte ze stejné láhve nebo hrnku jako ostatní. Používejte vlastní příbory, ručník a vyhýbejte se čokoládě a ořechům.

Péče o rty
Péče o rty – Zdroj: Shutterstock.com

Jak se oparu rychle zbavit

Pokud už se opar objeví a nechcete se s ním dlouho trápit, můžete jeho léčbu urychlit. V první fázi se doporučuje potírat opar šťávou z grapefruitu, mentolovou zubní pastou nebo propolisem. Jde o to, aby se mokvající puchýřek co nejrychleji vysušil. Když se vytvoří strup, potírejte ho vazelínou nebo krémy, které jsou určené k hojení infekčních ran. Vhodné jsou preparáty s aciklovirem, které hojení urychlí.

 

Zdroje:

https://www.zdravilek.cz/jak-na-opary/?gclid=Cj0KCQjw6J-SBhCrARIsAH0yMZhynFfPCStHzI1gUn5HAx1TOi1k32-N95ogQZ9jM-S_ZJ7bmEd9YLsaAk1bEALw_wcB

https://www.aromakh.cz/opar-na-rtech/?gclid=Cj0KCQjw6J-SBhCrARIsAH0yMZjgnX7n6tavaZb2bPr50ezACXH6ykYnAI0NgZIL9CXi2ygEzRihZ_QaAr0sEALw_wcB

https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/mate-opar-vime-jak-ho-znicit-sest-tipu-na-lecbu-oparu-2514.html

 

Jak se zbavit oparů snadno a rychle

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!