Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kruhy pod očima / foto: shutterstock

Kruhy pod očima způsobuje i kouření nebo alergie

„Jé, ty jsi určitě málo spala, máš úplné kruhy pod očima!” říkají vám z mnoha stran. Ve skutečnosti však kruhy pod očima nemusí být způsobeny pouze nedostatkem spánku. Na vině může být kouření nebo alergická reakce.

Únava jako nejčastější příčina

Ano, únava a nedostatek spánku jsou skutečně nejčastější příčiny, které za nehezkými tmavými úkazy na obličeji stojí. Pokožka kolem očí totiž patří k nejtenčím a pokud se sem tělo snaží po probdělé noci dohnat co nejvíce krve, místo výrazně tmavne a může vypadat nejen modře, ale až fialově. Navíc vlivem nedostatku spánku do pokožky neproudí tolik krve, jako je běžné, náš obličej tedy působí daleko, daleko světleji, čímž se kruhy pod očima zdají být nebezpečně tmavé.

Spánkový deficit
Spánkový deficit – Zdroj: Shutterstock.com

Na vině mohou být i geny

Stejně tak může mít vliv na kruhy pod očima i genetika. Ta stojí za řadou věcí, tato kožní nedokonalost je jednou z nich. Geny totiž určují, jak hluboko máte uložené oči, jak silná je například tuková vrstva kolem očí, případně jaký typ pokožky máte. A to se ve výsledku na kruzích pod očima projeví taktéž.

Asi jste moc staří

Dalo by se, možná trochu sprostě, říct. Mezi typické projevy stárnutí nepatří jen prodírající se vrásky, které se začínají linou čelem, očním okolím nebo okolo úst. Přibývající věk se projevuje i viditelnějšími kruhy pod očima.

Projevy stárnutí na pleť
Projevy stárnutí na pleť – Zdroj: Shutterstock.com

Není to jen o tom

Mezi méně známé spouštěče této kožní nedokonalosti, kterou jen stěží zamaskujeme make-upem, patří například alergická reakce. Nemusí být na vině nutně geny, únava nebo stáří, ale může to být o alergické rýmě nebo atopickému ekzému. Někdy si však za vznik kruhů pod očima můžeme sami. Věděli jste, že je to vedlejší efekt kouření nebo nadměrné konzumace alkoholu?

Dejte si také pozor na stravu. Ta by měla být bohatá na vitamíny. Naopak se vyvarujte vysokému obsahu soli, který může kruhy pod očima spíše podpořit.

 

Zdroj:

https://www.drmax.cz/clanky/kruhy-pod-ocima-jak-se-jich-zbavit

Kruhy pod očima způsobuje i kouření nebo alergie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!