Jen červená to může být?
Nejčastěji na pultech obchodů i v zahradách uvidíte červená rajčata, vypěstovat se však dají v mnoha barvách. Žlutá a oranžová můžete během sezóny koupit i u nás, další jako fialová, zelená, černá, a dokonce i bílá se vám budou shánět o poznání později. Nemusí vás to však trápit, obecně jsou červená rajčata považována za nejchutnější.
Rajčata na oběžné dráze
V rámci experimentů „Tomatosphere“ putovalo 600 000 semen do vesmíru. Ne, nešlo o meziplanetární výměnu farmářských zkušeností, vědci se snažili pouze zkoumat vliv vesmíru na kvalitu a růst semen.
Rajčaty proti rakovině
I díky obsaženým nutrientům jsou zařazována právě mezi zeleninu. Rajče je zdrojem vitamínů C a K, draslíku i kyseliny listové. Současně jsou bohaté na antioxidant lykopen, který zajišťuje prevenci před vznikem srdečních chorob i rakoviny.
Americký sen
Rajčata se těší velké oblibě i v Americe, kde je pěstuje 94 % všech domácích zahradníků a zahradnic. Nejpopulárnější jsou určitě v Kalifornii, odkud pochází přes 96 % celkové americké produkce rajčat. Američané ale tento červený plod dále zpracovávají a čerstvé zelenině tak nakonec moc nedají, z tří čtvrtin jejich spotřebu pokrývají rajčata v plechovkách a jinak zpracované.
Aztéci vs. Němci
Anglický název „tomato“ má svůj původ v aztéckém jazyce, kdy slovo „tomatl“ vtipně znamenalo doslova „kulatá věc s pupíkem“. Při pohledu na rajče je jasné, že Aztéci skvěle vystihli podobu tohoto ovoce. Český a slovenský výraz, jakkoliv jsou „rajče“ a „paradajka“ odlišné, mají stejný základ v německém jazyce. Konkrétně jim za vzor sloužilo slovo „Paradiesapfel“ neboli rajské jablko. České názvosloví se tedy inspirovalo v doslovném překladu a slovenští sousedé si osvojili základ německého slova.
Skrytý zabiják
Ačkoliv je konzumace rajčat dle doporučení nutričních specialistů a v souladu s bodem výše velmi zdraví prospěšná, určité riziko s sebou nese. Listy rostliny nesoucí rajská jablíčka jsou jedovaté a podobně vám může uškodit i konzumace nezralých plodů. Lze ovšem předpokládat, že tyto jedovaté části do jídelníčku nezařazujete, proto si rajčat dopřejte kolik jen chcete a s chutí si připravte třeba oblíbený salát „Caprese“.
Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/foods/tomatoes#nutrition
https://www.campbellsoup.co.uk/blog/fun-facts-about-tomatoes/
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/7774/
https://www.vegetablefacts.net/vegetable-facts/tomato-facts/
Rajče – ovoce v převleku za zeleninu
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!