Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rajčata / foto: shutterstock

Rajče – ovoce v převleku za zeleninu. Co ještě o nich nevíte?

Oblíbená příloha, klíčová ingredience mnoha salátů i kvalitní základ do omáček a polévek. Rajčata jsou jedním z nejpoužívanějších druhů zeleniny. Jenže ve skutečnosti se jedná o ovoce.

Jen červená to může být?

Nejčastěji na pultech obchodů i v zahradách uvidíte červená rajčata, vypěstovat se však dají v mnoha barvách. Žlutá a oranžová můžete během sezóny koupit i u nás, další jako fialová, zelená, černá, a dokonce i bílá se vám budou shánět o poznání později. Nemusí vás to však trápit, obecně jsou červená rajčata považována za nejchutnější.

Chutná rajčata
Chutná rajčata – Zdroj: Shutterstock.com

Rajčata na oběžné dráze

V rámci experimentů „Tomatosphere“ putovalo 600 000 semen do vesmíru. Ne, nešlo o meziplanetární výměnu farmářských zkušeností, vědci se snažili pouze zkoumat vliv vesmíru na kvalitu a růst semen.

Rajčaty proti rakovině

I díky obsaženým nutrientům jsou zařazována právě mezi zeleninu. Rajče je zdrojem vitamínů C a K, draslíku i kyseliny listové. Současně jsou bohaté na antioxidant lykopen, který zajišťuje prevenci před vznikem srdečních chorob i rakoviny.

Zdravá rajčatová šťáva
Zdravá rajčatová šťáva – Zdroj: Shutterstock.com

Americký sen

Rajčata se těší velké oblibě i v Americe, kde je pěstuje 94 % všech domácích zahradníků a zahradnic. Nejpopulárnější jsou určitě v Kalifornii, odkud pochází přes 96 % celkové americké produkce rajčat. Američané ale tento červený plod dále zpracovávají a čerstvé zelenině tak nakonec moc nedají, z tří čtvrtin jejich spotřebu pokrývají rajčata v plechovkách a jinak zpracované.

Aztéci vs. Němci

Anglický název „tomato“ má svůj původ v aztéckém jazyce, kdy slovo „tomatl“ vtipně znamenalo doslova „kulatá věc s pupíkem“. Při pohledu na rajče je jasné, že Aztéci skvěle vystihli podobu tohoto ovoce. Český a slovenský výraz, jakkoliv jsou „rajče“ a „paradajka“ odlišné, mají stejný základ v německém jazyce. Konkrétně jim za vzor sloužilo slovo „Paradiesapfel“ neboli rajské jablko. České názvosloví se tedy inspirovalo v doslovném překladu a slovenští sousedé si osvojili základ německého slova.

Rajčata jako oblíbená příloha
Rajčata jako oblíbená příloha – Zdroj: Shutterstock.com

Skrytý zabiják

Ačkoliv je konzumace rajčat dle doporučení nutričních specialistů a v souladu s bodem výše velmi zdraví prospěšná, určité riziko s sebou nese. Listy rostliny nesoucí rajská jablíčka jsou jedovaté a podobně vám může uškodit i konzumace nezralých plodů. Lze ovšem předpokládat, že tyto jedovaté části do jídelníčku nezařazujete, proto si rajčat dopřejte kolik jen chcete a s chutí si připravte třeba oblíbený salát „Caprese“.

 

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/foods/tomatoes#nutrition

https://www.campbellsoup.co.uk/blog/fun-facts-about-tomatoes/

https://jazykovaporadna.sme.sk/q/7774/

https://www.vegetablefacts.net/vegetable-facts/tomato-facts/

Rajče – ovoce v převleku za zeleninu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!