Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Karpální tunely / foto: shutterstock

Syndrom karpálního tunelu - proč nás trápí a jak na něj?

Mravenčení v prstech, bolest v zápěstí vystřelující až k lokti a křeče, které vás berou i do prstů, to jsou příznaky ukazující na jeden z nejčastějších zdravotních problémů - syndrom karpálního tunelu.

Jak poznáte, že máte syndrom karpálního tunelu

Syndromem karpálního tunelu obvykle trpí všichni, kteří pracují buď manuálně nebo u počítače a dělají stále stejný pohyb rukou. Postižení mohou být i hudebníci, zahradníci apod. Stačí, když pracujete stále stejným pohybem zápěstí. 

Tuto nemoc nemusíte rozpoznat hned. Začíná poměrně nenápadně. Nejprve máte ztuhlé zápěstí, nebo se objevuje mírná bolest či křeč. Ruka vás také může brnět. Často si pak ulevujeme kroužením zápěstí nebo vytřepáváním ruky. Peklo začíná v noci, kdy nás ruka bolí, brnět a mravenčit můžou nejen prsty, ale celá dlaň. Bolest může postupně vystřelovat až do ramene. 

Ruka postupně začne vykazovat známky omezené hybnosti, a to nejen zápěstí, ale i prstů. Máte problém s jemnou motorikou, braním tužky do prstů a později můžete mít problém i zvednout sklenku s vodou. Ruka nemá sílu, třese se. 

Karpální tunely jako vážný problém
Karpální tunely jako vážný problém – Zdroj: Shutterstock.com

Jak syndrom karpálního tunelu léčit

S touto nemoci si raději nezahrajete. Sami ji nevyléčíte. Syndrom karpálního tunelu vyžaduje trpělivost, a především omezení hybnosti ruky. Je vhodné zkusit změnit pracovní návyky - např. při práci u počítače změnit polohu ruky, podložit zápěstí apod. Lékař vám naordinuje léky, léčivou mast, ale nejspíše i ortézu, která ruku znehybní. Noste ji a vydržte. Čím dříve ruku vyléčíte, tím dříve budete mít klid. Naopak čím déle s léčbou začněte, tím déle může trvat. 

Na syndrom karpálního tunelu mohou jako vedlejší či doplňková léčba pomoci i bylinky nebo zatejpování postižené oblasti ruky. 

Tejpování jako účinná pomoc
Tejpování jako účinná pomoc – Zdroj: Shutterstock.com

Jak syndromu karpálního tunelu předcházet

Faktem je, že v některých zaměstnáních jen těžko ovlivníte stále stejný pohyb ruky. Pokud to však je možné, dodržujte správnou polohu a držení celého těla a samozřejmě i postižené ruky. Dělejte si častěji pauzy a rukou cvičte nebo ji protřepávejte. Ulevte jí. 

Doporučuje se také omezit solení, neboť sůl v těle zadržuje vodu, vznikají otoky a v případě syndromu karpálního tunelu se může zvýšit tlak na střední nerv, který tuto nemoc způsobuje. 

 

Zdroj: 

https://www.drmax.cz/pece-o-zdravi/karpalni-tunel-priznaky-prevence-a-lecba

 

Syndrom karpálního tunelu - proč nás trápí a jak na něj?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!