Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vodopády Krka / foto: shutterstock

Blahodárné působení vodopádů na naši psychiku

Jste vyčerpaní z práce? I po týdnu dovolené máte pocit, že jste stále unavení? Možná jste zvolili špatnou lokalitu. Abyste si skutečně odpočinuli, zajeďte si k vodopádům.

Psychiatři zkoumají vodopády

Mnohé psychiatrické studie již prokázaly, že lesní terapie – neboli pobyt v lese – pozitivně ovlivňuje pacienty trpící depresí a úzkostí. Vědci se tentokrát zaměřili ale na výzkum vodopádů. Zkoumali otázku, zda pobyt u vodopádu má pozitivní, či negativní vliv na naše fyzické a duševní zdraví a jak pobyt u vodopádu může regulovat chronický stres.

Vodopád Bigar
Vodopád Bigar – Zdroj: Shutterstock.com

Městská zeleň versus šumící vodopád

24 pacientů s chronickým únavovým syndromem bylo náhodně rozřazeno do dvou skupin. Jedna skupina trávila čas u vodopádu, druhá skupina se po tutéž dobu procházela po městě. Všem účastníkům byla na počátku výzkumu a těsně po něm odebrána vstupní anamnéza. Pacienti podstoupili i řadu testů. Vědci tak ke každému pacientovi měli k dispozici data z Hamiltonovy škály úzkosti, Hamiltonovy škály deprese, únavovou stupnici. Také byly všem účastníkům odebrány krevní vzorky a z nich změřeny zánětlivé meidátory a imunolotické parametry.

Potkani si stresem odpalují játra

Do výzkumu byl také zahrnut pokus na potkanech trpících chronickým stresem. I u nich se zkoumaly účinky vodopádu na snížení hladiny stresu. Potkaní játra velmi rychle odráží psychický stav tohoto drobného savce. Jakmile se potkan dostane do stresu, sníží se antioxidační kapacita jater, následně dochází ke střevní propustnosti a endotoxémii. Během krátké doby se rozvine silná protizánětlivá reakce, která celkově poškozuje stav jater a následně toto poškození stále více prohlubuje. Tyto parametry jsou velmi dobře a citlivě měřitelné, proto se potkani pro tento typ výzkumu velmi dobře hodili.

Týden u vodopádu

Výzkum probíhal po dobu jednoho týdne. Pacienti patřící do skupiny s pobytem u vodopádu bydleli v hotelu v přibližné vzdálenosti 500 m od padající zurčící vody. Každý den trávili cca 3 hodiny venkovní aktivitou v blízké vzdálenosti k vodopádu. Druhá skupina využívala pro každodenní tříhodinový odpočinek parky a zeleň v okolí většího města. Všichni pacienti během výzkumu nosili jednotné sportovní náramky měřící širokou škálu parametrů. Během výzkumu se měřila i délka a kvalita spánku, intenzita aktivit, aby se zamezilo významným statistickým chybám.

Relax u vodopádů
Relax u vodopádů – Zdroj: Shutterstock.com

Blahodárný vodopád

Po vyhodnocení výsledků ze studie došli vědci k závěru, že přestože obě skupiny pacientů celý týden odpočívaly, pacienti ze skupiny s pobytem u vodopádu měli ve všech měřených parametrech významně nižší čísla než pacienti trávící čas v městské zeleni. Čas strávený u vodopádu celkově zlepšil kognitivní funkce, antioxidační schopnost i imunitu. Vědecky se prokázalo snížení poškození jater stresem a escitabilitu neuronů. Fyzická i psychická únava se u jedinců, kteří pobývali u vodopádů, radikálně snížila. Tyto hodnoty naměřili vědci i u sledovaných potkanů. Stručně řečeno, pobyt u vodopádů zlepšil celkový psychický stav a zvýšil imunitu pacientů s chronickou únavou.

 

Zdroje:

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2021.619728/full

Lukáš Kohoutek, Modelové cholestatické poškození jater potkana a možnosti jeho ovlivnění, dostupně na https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/101654/140069419.pdf?sequence=4&isAllowed=y

Blahodárné působení vodopádů na naši psychiku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!