Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nedůvěra v partnera / foto: shutterstock

Patologický lhář: Lže i o banalitách a jeho odhalení je téměř nemožné

Každý z nás občas někdy lže. Víte ale o tom, že existují lidé, kteří lžou neustále, a dokonce i o tom, o čem by vůbec nemuseli? Takovýto člověk se označuje jako patologický lhář. Jak takového lháře poznat a lze ho vůbec někdy brát vážně?

Patologický lhář je vlastně pohádkář

Lhaní o každé banalitě vychází u těchto lidí z přesvědčení, že každá informace, kterou někomu sdělí, bude mít obrovský dopad na jejich život. Kvůli tomu potom lžou i o věcech, jako je jméno jejich psa, co měli k obědu, na co se dívali v televizi a podobně. Jedná se o lhaní v široké škále od velmi banálních maličkostí až po ty největší. Tito lidé si neustále vymýšlí, a právě kvůli tomu se jim také často přezdívá pohádkáři. Jistě jste se s tímto označením již někde setkali. Patologické lhaní je ale také označováno jako mýtomanie.

Střízlík, nebo svalovec?
Střízlík, nebo svalovec? – Zdroj: Shutterstock.com

Svým lžím postupem času věří

Neustálé lhaní má na patologického lháře vliv takový, že svým lžím začne i věřit. Stává se z toho tedy začarovaný kruh. Jejich lži jsou dokonale propracované a plné detailů. Dokonce si vymyslí i svoji celou osobní historii. Mluví například o místech, která navštívili, o zaměstnání, která dělali, lžou o své rodině apod. Ze strategických důvodů se často staví do role vítězů nebo naopak obětí. Jsou velmi komunikativní, dokážou si získat lidi a dobře s nimi manipulují.

Proč to dělají?

Patologičtí lháři se k vymýšlením nepravd uchylují zejména proto, že si chtějí zlepšit sebevědomí nebo svůj společenský status. To je ze začátku celkem pochopitelné. Problém je, když se tohle jejich lhaní přehoupne do patologického stavu, kdy všemu věří, lžou prakticky neustále a nemohou jinak. Jejich lhaní je nutkavé a stává se pro ně závislostí.

Lhaní jako závislost
Lhaní jako závislost – Zdroj: Shutterstock.com

Jak patologického lháře usvědčit?

Nebudeme vám nic nalhávat. Patologického lháře je totiž usvědčit celkem nemožné. Pokud máte podezření, že je někdo ve vašem okolí, kdo neustále patologicky lže, rozhodně se tím nenechte vytočit. Doporučuje se strategie naslouchání, klidu a zbytečně se nezapojujte. Je navíc známým faktem, že patologický lhář bude pokračovat ve svém lhaní i v případě, že to odhalíte. Místo konfrontace je možná to nejlepší, co můžete pro patologického lháře udělat, doporučit mu návštěvu u odborníka.

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/zena-vztahy-a-sex-jak-zjistite-ze-mate-co-do-cineni-s-patologickym-lharem-40006553?

https://zijuspesne.cz/patologicky-lhar-jak-ho-poznat-a-co-chce/

 

 

 

Patologický lhář: Lže i o banalitách a jeho odhalení je téměř nemožné

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!