Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Semena klíčků / foto: shutterstock

Proč jíst microgreens?

Microgreens jsou mladé, jemné rostliny, které se sklízejí ve fázi sazenic. Jsou bohaté na živiny a bylo zjištěno, že mají řadu zdravotních výhod.

Co jsou microgreens a co je odlišuje od jiných rostlin?

Microgreens je zelenina nebo bylinky, které se sklízejí, když jsou ještě velmi mladé, obvykle v rozmezí 1-3 týdnů od jejich zasazení. Tyto rostlinky jsou jedinečné v tom, že se sklízejí v takto „mladém věku“ a mají tak kratší dobu růstu než jejich dospělé protějšky. To jim umožňuje ponechat koncentrovanou dávku živin v takto malé velikosti, což z nich dělá oblíbenou volbu pro ty, kteří hledají zdravější stravu.

Často se pěstují uvnitř v podnosech nebo nádobách a lze je snadno pěstovat doma.

Klíčení semen

Důvod, proč se zaměřit na tento typ zeleniny

  1. Nutriční hodnota: Microgreens jsou nabité živinami a můžou obsahovat až 40 krát více živin než jejich plně vzrostlé protějšky.
  2. Pohodlné pěstování: Microgreens lze pěstovat v interiéru po celý rok, což z nich činí pohodlnou volbu pro ty, kteří mají omezený prostor nebo přístup na zahrádku.
  3. Udržitelnost: Pěstování mikro bylinek je udržitelný způsob pěstování potravin, protože vyžadují méně vody, prostoru a zdrojů ve srovnání s tradičním zemědělstvím.
  4. Chuť: Mikro rostlinky má koncentrovanou a jedinečnou chuť, která může přidat výraznou chuť salátům, sendvičům a dalším pokrmům.

Nutriční hodnota

Vysoký obsah vitamínů a minerálů

Microgreens jsou mladé rostliny, které se sklízejí, když jsou vysoké jen několik centimetrů. Jsou známé pro svou vysoký podíl živin, protože obsahují vyšší koncentraci vitamínů a minerálů než jejich plně vzrostlé protějšky. Zde jsou některé z vitamínů a minerálů nalezených v microgreens:

  1. Vitamín C: Je důležitý pro imunitní funkce a syntézu kolagenu. Brokolice a ředkvičky, mohou obsahovat až 6 krát více vitamínu C než dospělé rostliny.
  2. Vitamín K: Je důležitý pro srážení krve a zdraví kostí. Kapusta a hořčice, mohou obsahovat až 12 krát více vitamínu K než dospělé rostliny.
  3. Beta-karoten: Je důležitý pro zdraví očí a imunitní funkce. Mrkev a řepa, mohou obsahovat až 2 krát více beta-karotenu než dospělé rostliny.
  4. Železo: Je důležité pro tvorbu červených krvinek a produkci energie. Špenát a amarant, mohou obsahovat až 10 krát více železa než dospělé rostliny.
  5. Vápník: Je důležitý pro zdraví kostí a funkci svalů. Kapusta a brukev, mohou obsahovat až 7 krát více vápníku než dospělé rostliny.
Bohaté zdroje Vitamínu C

Bohatý zdroj antioxidantů

Microgreens jsou nabité živinami a mají vysokou koncentraci antioxidantů. Některé z nejlepších zdrojů antioxidantů v microgreens zahrnují:

  • Brokolice je jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů. Obsahují vysoké hladiny sulforafanu, což je silný antioxidant, který pomáhá chránit tělo před poškozením buněk.
  • Ředkvičky jsou také bohaté na antioxidanty, zejména antokyany, které jsou zodpovědné za jejich zářivou červenou barvu. Tyto antioxidanty pomáhají bojovat proti zánětům, zlepšují zdraví srdce a snižují riziko chronických onemocnění.
  • Kapusta je dalším vynikajícím zdrojem antioxidantů. Je bohatá lutein a zeaxanthin, což jsou silné antioxidanty, které chrání oči a podporují zdravý zrak.
  • Hrách má vysoký obsah antioxidantů, jako je vitamín C, který pomáhá posilovat imunitní systém a bojovat proti poškození buněk.

Nízký obsah kalorií a vysoký obsah živin

Microgreens mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah živin, což z nich dělá perfektní doplněk ke každé dietě.

Microgreens mají také nízký obsah kalorií, což z nich dělá perfektní svačinu pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet zdravou váhu. Jeden šálek microgreens může obsahovat jen pár kalorií a může poskytnout značné množství živin.

Microgeens a hubnutí

Zdravotní přínosy

Podpora imunitního systému

Některé z microgreens, o kterých se věří, že mají vlastnosti podporující imunitu, zahrnují:

  • Brokolice obsahují vysoké hladiny sulforafanu, sloučeniny, u které bylo prokázáno, že má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
  • Ředkvičky jsou bohaté na vitamín C, o kterém je známo, že podporuje imunitní systém.
  • Slunečnicové microgreens obsahují vysoké hladiny vitamínu E, což je antioxidant, který může pomoci podporovat imunitní funkce.
  • Hrách obsahují vysoké hladiny vitamínu C, kyseliny listové a vitamínu K, které jsou všechny důležité pro zdraví imunitního systému.

Je důležité si uvědomit, že i když mohou být microgreens výživným doplňkem zdravé stravy, nemělo by se na ně spoléhat jako na jediný zdroj imunitní podpory.

Snižování rizika onemocnění srdce a cév

Existují určité důkazy, které naznačují, že microgreens můžou mít pozitivní vliv na zdraví srdce a cév. Microgreens jsou bohaté na vitamíny a minerály, včetně draslíku, vitamínu C, vitamínu K a kyseliny listové, což jsou důležité živiny pro udržení zdravého srdce a cév. Obsahují také antioxidanty, jako jsou karotenoidy a polyfenoly, u kterých bylo prokázáno, že chrání před oxidačním stresem, záněty a dalšími rizikovými faktory srdečních onemocnění.

V jedné studii vědci zjistili, že konzumace microgreens po dobu dvou týdnů vedla k významnému snížení krevního tlaku u hypertenzních potkanů. Další studie zjistila, že konzumace brokolice microgreens snižuje hladinu LDL cholesterolu u myší.

I když jsou tyto studie slibné, je zapotřebí více výzkumu, abychom plně porozuměli potenciálním přínosům microgreens pro zdraví srdce a krevních cév u lidí.

Prevence rakoviny a jiných zdravotních problémů

Zatímco microgreens nebyly rozsáhle studovány pro své vlastnosti prevence rakoviny, u mnoha ze sloučenin nalezených v microgreens bylo prokázáno, že mají protirakovinné. Například u sulforafanu, sloučenina nalezená v brokolici, bylo prokázáno, že má silné protirakovinné účinky v mnoha studiích.

Je však důležité poznamenat, že i když jsou microgreens výživným doplňkem zdravé stravy, nemělo by se na ně spoléhat jako na jediný prostředek prevence nebo léčby rakoviny.

Možnosti použití

Zde je několik způsobů, jak můžete mikrogreeny použít:

Jako ozdoba na talíři

Microgreens lze použít k přidání barvy a textury do vašeho pokrmu. Před podáváním jimi jednoduše posypte talíř.

V salátech

Microgreens jsou perfektním doplňkem salátů. Dodávají svěží, svěží texturu a intenzivní chuť. Smíchejte je se zeleninou nebo je použijte jako základ pro přidání dalších ingrediencí.

Ve smoothie

Přidání microgreens do vašich smoothies je skvělý způsob, jak zvýšit obsah živin. Dodají jim jemnou, zemitou chuť, která se dobře hodí k ovoci a jiné zelenině.

V kombinaci s jinými rostlinami

Microgreens lze použít v kombinaci s jinými bylinami a rostlinami k vytvoření jedinečných chuťových profilů. Zkuste je smíchat s bazalkou, mátou nebo koriandrem pro svěží a bylinkový nádech.

Výživné saláty

Závěr

Microgreens jsou mladé, jemné rostliny, které se sklízejí ve fázi sazenic. Jsou bohaté na živiny a bylo zjištěno, že mají řadu zdravotních výhod. Zde je shrnutí výhod konzumace microgreens:

  • Microgreens jsou plné živin, jako jsou vitamíny C, E a K, beta-karoten a minerály, jako je železo, draslík a hořčík.
  • Microgreens má vysokou hladinu antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před poškozením způsobeným volnými radikály.
  • Studie ukázaly, že microgreens může snížit zánět v těle a může pomoci snížit riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina.
  • Microgreens obsahují vlákninu, která může pomoci podpořit zdraví trávení.
  • Microgreens mají nízký obsah kalorií a mohou být skvělým doplňkem diety na hubnutí.

Chcete-li začlenit microgreens do svého jídelníčku, můžete je přidat do salátů, sendvičů, smoothies a tortillových wrapů. Můžete je také použít jako ozdobu pro vaše pokrmy pro přidání chuti a barvy.

 

Zdroj:

https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-microgreens

K tomuto článku není otevřena diskuze