Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zinek v potravinách / foto: shutterstock

Zinek je důležitým minerálem i vítaným pomocníkem pro vnitřní i vnější použití

Minerál, bez kterého naše tělo není schopno správně fungovat. Které potraviny jsou bohaté na zinek? Jaké má pozitivní účinky? Jaké se nabízí vnější a vnitřní efektivní využití?

Zinek je důležitým a nezbytným minerálem pro lidský organismus. Patří mezi nejdůležitější stopové prvky. Nachází se v každé buňce a orgánu. Podílí se na metabolismu makroživin, bílkovin, sacharidů, mastných kyselin. Je tak pro život nepostradatelný. Přestože ho člověk potřebuje v malém množství, o to větší jsou jeho přínosy. Naopak výrazný nedostatek je velmi nebezpečný, jakožto i možné předávkování zinkem. Ano, i zde platí, že všeho s mírou.

Potraviny obsahující zinek

Nejlépe získáte minerál konzumací stravy bohaté na zinek. Vzhledem k tomu, že se tento minerál nachází v řadě potravin živočišného i rostlinného původu, nebývá to až takový problém. Absorpce zinku ovšem klesá s věkem. Seniorům nemusí příjem zinku v potravě stačit. Mezi potraviny bohaté na zinek patří především mořské plody, ryby, maso, drůbež, luštěniny, obilniny, ořechy, semena, kapusta, hrášek, chřest, vejce, houby, mléčné výrobky.

Potraviny bohaté na zinek
Potraviny bohaté na zinek – Zdroj: Shutterstock.com

Pozitivní účinky

  • Pomáhá předcházet depresím, vyčerpanosti,
  • podporuje přirozenou imunitu a chrání před nachlazením,
  • podílí se na správné funkci pohlavních orgánů,
  • příznivě působí u lidí se sníženou funkcí štítné žlázy,
  • pomáhá urychlovat hojení ran,
  • podporuje zdraví smyslů – zraku,
  • udržení normálního stavu kostí, nehtů, vlasů, pokožky a hladiny testosteronu v krvi.

Vnější využití zinku

V kosmetice se používá pro širokospektrální účinky. Díky uklidňujícímu účinku se nachází v krémech určených pro citlivou, podrážděnou pokožku. Pro své antibakteriální a dezinfekční účinky je obsažen v přípravcích určených pro aknózní pleť. Uplatnění má i v krémech proti opruzeninám, kde plní dezinfekční funkci.

Zinek je účinný v boji s akné
Zinek je účinný v boji s akné – Zdroj: Shutterstock.com

Doporučená denní dávka u dospělé osoby

Denní doporučená dávka zinku u dospělého jedince je 10 miligramů. Pomoci dosáhnout optimálního denního příjmu lze z potravin i potravinových doplňků. Vyšší potřeba zinku je předpokládána u těhotných a kojících maminek. Samotné vstřebávání zinku bývá význačně poškozeno u osob s nadměrnou konzumací alkoholu.

 

Zdroje:

https://zdravi.euro.cz/clanky/zinek-ucinky-potraviny-nedostatek/

https://www.bylinky21.eu/blog-o-zdravem-zivotnim-stylu/zinek-ucinky

 

 

 

 

Zinek je důležitým minerálem. Pomocník pro vnitřní i vnější použití

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!