Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Akné / foto: bioderma-cz.com

Není akné jako akné. V čem se jednotlivé formy liší?

Akné je natolik běžné kožní onemocnění, že jsme si na něj docela dobře zvykli. Postihuje miliony lidí na celém světě a rozhodně se netýká jen náctiletých – dokáže potrápit i v pozdějším věku a dočasně se projevuje až u poloviny těhotných žen.

Vzniká, když se vlasové folikuly ucpou kožním mazem a odumřelými kožními buňkami, což vede k tvorbě pupínků, černých a bílých teček. Míra závažnosti se liší dle formy onemocnění a typu pleti. V tomto článku se seznámíte s charakteristikou základních variant.

Bílé a černé tečky

Bílé a černé tečky jsou bezesporu nejčastější formou akné. Bílé hlavičky jsou uzavřené komedony, které vznikají, když se pór ucpe kožním mazem a odumřelými kožními buňkami a vytvoří malý hrbolek bílé barvy. Černé tečky jsou naopak otevřené komedony. Příčina vzniku je stejná, odlišná barva je dána oxidací na vzduchu. Oba typy akné jsou nezánětlivé a obvykle nezpůsobují jizvy.

Papuly a puchýřky

Papuly a pustuly jsou zánětlivé typy akné. Vznikají, když se vlasové folikuly infikují bakteriemi. Papuly jsou malé červené hrbolky, které neobsahují hnis, zatímco pustuly, byť jsou podobné papulám, hnis obsahují. Obě formy akné mohou být bolestivé, a pokud nejsou včas léčeny, mohou po sobě zanechat jizvičky.

Noduly a cysty

Noduly a cysty jsou nejzávažnější typy podkožního akné a mohou vést k jizvení. Noduly jsou velké, bolestivé hrbolky, které se vyskytují hluboko v kůži. Cysty se nodulům podobají, ale je v nich obsažen hnis. Obě formy akné často vyžadují lékařský zásah - mohou být léčeny perorálními léky (typicky antibiotiky či retinoidy) nebo jinými formami terapie (laser).

Hormonální akné

Hormonální akné je typ akné, k jehož vzniku dochází v důsledku hormonálních změna v těle, typicky v období puberty, během menstruace a v těhotenství. Obvykle se projevuje v podobě papul a pustul na spodní části obličeje a bývá závažnější u žen než u mužů. Projevy lze zmírnit příkladnou péči a zvolenou kosmetikou. Pro čištění pleti je vhodná například tato micelární voda Sébium H2O od Biodermy.

Acne mechanica

Acne mechanica je typ akné, který je způsoben třením, tlakem nebo zvýšené kumulace tepla na kůži. Často se objevuje u sportovců, a to především u těch, kteří nosí přiléhavé oblečení nebo helmy. Acne mechanica se obvykle projevuje jako papuly a pustuly na místech kůže, která jsou vystavena tření či tlaku.

Ačkoliv je akné běžné kožní onemocnění, liší se v závislosti na typu a jeho projevy mohou být velmi závažné. Pokud vás trápí dlouhodobě, začněte se zabývat možnostmi léčby a neváhejte navštívit dermatologa. Většinou pomůže změna životního stylu, která spočívá v důkladnější hygieně a zdravém stravování. Pamatujte, že nejde o neměnný stav a stejně jako spousta dalších lidí máte právo na zdravou pokožku bez teček, pupínků či jiných útvarů.

Není akné jako akné. V čem se jednotlivé formy liší?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!