Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Alternativní káva / foto: shutterstock

Milujete kávu? Zkuste tu čekankovou

Čekanková káva je skvělou náhražkou bezkofeinové kávy. Rostlina s krásnými modrými květy, to je čekanka obecná. Pražením a mletím kořenů získáme alternativu kávy, která umí to, co káva, jak ji známe, a ještě mnohem víc.

Jak chutná káva z čekanky?

Můžeme odpovědět jedním slovem – dobře. Chuťově se jedná prostě a jednoduše o kávu. Jemná chuť kávy s mírným oříškovým nádechem. V dobách, kdy klasická káva byla nedostatkovým zbožím, se káva z čekanky pila běžně. Na čas se potom stáhla z povědomí lidí a v současné době pití tohoto životabudiče zažívá boom.

Lahodná káva
Lahodná káva – Zdroj: Shutterstock.com

Jaké benefity má čekankové ,, kafe “?

Lahodná chuť, vysoký obsah kvalitní vlákniny a vitamínů, to je asi největší plus nápoje z kořene čekanky. Dostatečný příjem vlákniny zajistí našemu tělu správnou funkci střev a pomůže i s nastartováním hubnutí díky obsahu inulinu. Inulin je druh vlákniny, která podporuje průchodnost střev. Z obsažených vitamínů můžeme jmenovat například vitamín B6 nebo mangan. Káva je sama o sobě mírně nasládlá. Čekankový kořen je vhodný pro výrobu sladidel, takže ušetříte zbytečné kalorie, které byste do sebe oslazením kávy dostali.

Ochutnejte čekankovou kávu
Ochutnejte čekankovou kávu – Zdroj: Shutterstock.com

Na trhu je velký výběr čekankové kávy

Výrobců čekankové kávy je na trhu dostatek, takže je z čeho vybírat. Někteří nadšenci si ale čekankovou kávu dopřávají i se samotným zpracováním kořene. Kořen se doporučuje sbírat na podzim. Po vykopání precizně umýt a nakrájet na kolečka. Ty poskládejte na pečící papír a nechte v teple dokonale uschnout. Suchý kořen následně opražte na litinové pánvi. Je nutné dát ho na vyloženě rozpálenou pánev. Během pražení míchejte, ale lepší bude prohazovat pánví. Pozor, aby se kořen nepřipálil. Měl by si zachovat medovou barvu. Nechte vychladnout a pak ho umelte v kávomlýnku. Takto vzniklý prášek už je připraven na přípravu čekankové kávy. Zkuste, ochutnejte a jistě nebudete litovat.

 

Zdroj:

https://jakzdrave.cz/vyziva/benefity-cekankove-kavy-a-jine-bezkofeinove-alternativy/

 

Milujete kávu? Zkuste tu čekankovou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!