Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rajio taiso / foto: shutterstock

Rozcvička pro omlazení. Vyzkoušejte rajio taiso

Co začít den rituálem, který vás naladí do dobré nálady? Už jste slyšeli o fenoménu zvaném „rajio taiso“? Pokud ne, tak věřte, nejvyšší čas vyzkoušet. Efekt se dostaví okamžitě.

Snad každý ví, co dokáže pohyb. Není nad kouzlo endorfinů neboli hormonů štěstí. Nemáte ovšem vůli, abyste chodili do posilovny? Nebo zkrátka při představě, že byste běhali, na vás jdou mdloby? Věřte, že dostat se do pohody a nastartovat den aktivně je možné, aniž byste museli hodinu cvičit nebo běhat. O to se postará právě rajio taiso. Vhodné pro každého. Výsledek okamžitý. Ani není třeba prolévat hodiny potu.

Ranní protažení
Ranní protažení – Zdroj: Shutterstock.com

Japonské cvičení původem z Ameriky

Jedná se o jeden z japonských zvyků, který dokáže člověka nastartovat, dostat do pohody a zlepšit náladu. Základní myšlenka „rajio taiso“ nepochází z Japonska, ale z Ameriky. Tento druh cvičení byl představen ve 20. letech minulého století s jediným záměrem, přimět Američany se hýbat. V době války bylo toto cvičení přerušeno z pochopitelných důvodů, přesto se na něj nezapomnělo a Japonci ho cvičí dodnes, na rozdíl od Američanů.

Rajio taiso neboli rádiové cvičení

Vše začíná úderem půl sedmé ráno, kdy se z rádia ozve příjemný a zároveň povzbuzující mužský hlas, který posluchače instruuje k provádění jednotlivých cviků neboli ranní rozcvičky. To vše je podbarveno hudbou v podání veselé klavírní melodie. Účelem ranního cvičení je rozproudění krve v těle, protažení a příprava mysli na nový náročný den. V Japonsku je každodenní rutinou. Rozcvičku absolvují lidé v parcích, ve školách, domácnostech i na mnoha pracovištích. I když u nás neuslyšíte ráno z rádia hlas dávající instrukce pro cvičení, tak si přesto tuto efektivní rozcvičku můžete dopřát a užít.

Cvičení pro všechny generace
Cvičení pro všechny generace – Zdroj: Shutterstock.com

Rozcvička pro každého

Při cvičení se využívá pouze hybnosti a váhy vlastního těla. Díky tomu je toto cvičení vhodné pro každého, pro seniory je dokonce možné provádět cviky vsedě. Na internetu je řada dostupných videí. Cviky spočívají ve zvedání rukou vzhůru, překřižování rukou u kolen, kroužení rukama, křížení a zvedání rukou s hlubokým nádechem, úklony bokem s protažením ruky, předklony a záklony, otáčení trupu do stran, ohýbání se dotykem pravé ruky směrem ke špičce levé a naopak, drobné výskoky a podřepy, hluboké dýchání apod. Zkuste to, stojí to za to.

 

Zdroj:

https://lepsiden.sk/radio-taiso-kalistenika-cviciaci-japonci/

https://www.lui.cz/wellbeing/18995-dozivaji-se-nejvice-let-jsou-fit-a-stihli-a-pry-je-za-tim-snadne-3minutove-cviceni-zkusite-take-japonskou-rozcvicku-rajio-taiso

Rozcvička pro omlazení. Vyzkoušejte rajio taiso

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!