Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Opálená dívka / foto: freepik.com

Proč je ochrana proti slunci tak důležitá? Prodloužíte si nejenom krásu

Pobyt na slunci má většina lidí spojený spíš s pozitivními asociacemi. Jenomže i v tomto případě platí, že všeho moc škodí. Slunce je dobrý sluha, ale špatný pán. Pokud je ho moc, může nám škodit. Jak, to se dozvíte v našem článku.

Dlouhá zima, málo slunce a šedé dny mají za následek jediné. Člověk se cítí unavený, bez energie, nápadů, elánu a potřebuje vzpruhu. S příchodem prvních jarních paprsků se jako mávnutím kouzelného proutku vše zlepší a má to na svědomí právě sluníčko. Zní to zatím jako pohádka, že? Ale nenechte se mýlit.

Lepší kosti, pevnější zdraví i pozitivnější myšlení

Asi největším přínosem je přísun vitamínu D, který je důležitý pro imunitní systém, zažívání, psychiku, růst u dětí, dobrou kondici pohybového aparátu atd. Vitamín D můžete získat také z potravy. Největším zdrojem jsou mořské ryby, ale také mléko, hovězí játra nebo vejce. Můžete ho doplnit velmi snadno také formou doplňku stravy. Ten předepisují lékaři speciálně malým dětem a starým lidem. Jeho nedostatek totiž může vyvolat vypadávání zubů, poruchy spánku nebo třeba oslabení kostí, které se stávají náchylnějšími na zlomení.

Zůstaňte ve stínu a používejte krémy s vysokou ochranou

Jenomže slunce nemá na lidské zdraví jenom pozitivní dopady a speciálně v letních měsících je třeba dávat si na přílišné vystavování slunci pozor. Určitě používejte krémy s vysokým SPF faktorem, které by měly chránit kůži vystavenou slunečním paprskům. Nemusíte přitom být pouze na dovolené u moře, aby bylo třeba řešit dopady slunečního záření. I doma na zahradě buďte raději schovaní ve stínu. Stojí za to, abyste si například terasu nechali zastínit kvalitní hliníkovou pergolou, kde snadno sklopíte lamely a zůstanete před slunečními paprsky v bezpečí.

Slunce způsobuje rychlé stárnutí kůže a hluboké vrásky

Přílišné vystavování pokožky sluníčku má na svědomí tzv. fotoaging neboli stárnutí pokožky. Kůže možná ihned po dovolené získává svůdně bronzový nádech, ve skutečnosti ale trpí a vrásky se u vás objeví nejen mnohem dřív, než by musely, ale také v mnohem větší míře. UVA záření pronikne hluboko do kůže, kde způsobí tmavé opálení, ale také poškozuje pojivovou tkáň. To následně vede ke ztrátě pevnosti kůže a vzniku hlubokých vrásek v dehydratované kůži.

Rakovinou kůže trpí čím dál víc lidí

Druhým destruktivním následkem přílišného vystavování slunci je spálená kůže, vznik alergie, nebo dokonce rakovina kůže, kterou má na svědomí UVB záření. To je specifické tím, že neprojde přes různé bariéry, jako je například okno nebo třeba mraky. Na druhou stranu UVA paprsky bariérami v klidu projdou, takže kůži před nimi ochráníte opravdu jen krémy s vysokým faktorem. Rakovinou kůže trpí stále víc lidí, a to především kvůli neustálé touze po sexy opálení a prakticky nulové ochraně. Myslete na to, že vaše kůže se v létě opálí, i když ji ochráníte, jenom pomaleji a šetrněji.

Proč je ochrana proti slunci tak důležitá? Prodloužíte si nejenom krásu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!