Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Selen / foto: shutterstock

Proč je selen důležitý pro náš organismus?

Jedná se o jeden ze stopových prvků, který je životně důležitý pro lidské tělo. V čem se nachází selen? Jak je to v případě nadbytku či naopak nedostatku?

Selen lidské tělo potřebuje. Je součástí různých enzymů a proteinů. Tento stopový prvek se podílí na mnoha reakcích v těle, a to včetně regulace hormonů štítné žlázy, kromě toho je důležitý pro mužskou plodnost. Má rovněž vliv na obranyschopnost organismu, stav nehtů a vlasů. Také reaguje s řadou cizorodých chemických látek, a to včetně léků. Nejlepší je, když ho dodáte tělu prostřednictvím potravin, které ho obsahují nejvíce.

Zdroje selenu aneb v čem je obsažen

Mezi zdroje selenu patří maso, ryby, mořské plody, vejce, houby, celozrnné obiloviny. Dále zelenina, a to zejména brokolice, růžičková kapusta, kedlubna, květák, zelí, cibule, pórek, česnek či chřest. Selen obsahují ořechy, zejména para. Dále selen se nachází v ovesných vločkách, slunečnicových semínkách, hnědé rýži, čočce, ale také v banánech či sýru cottage.

Zdroje selenu
Zdroje selenu – Zdroj: Shutterstock.com

Denní optimální dávka

Denně je doporučeno přijmout zhruba 1 mikrogram selenu na 1 kg vaší váhy. U dětí do 8 let se uvádí 15 mikrogramů a u dětí nad 8 let je to 20 mikrogramů. Maximální povolené množství v denní dávce je v rozmezí 200 až 400 mikrogramů.

Nadměrný příjem neboli nadbytek selenu

Extrémně nadměrný příjem může způsobit akutní otravu, která může přivodit srdeční selhání, fibrilaci komor, a dokonce i možnou smrt. Chronicky zvýšený příjem má různé symptomy, jako je například ztráta nehtů, vypadávání vlasů, únava, nevolnost, bolesti kloubů, průjem či deprese. Nadbytek selenu se může u některých osob projevovat česnekovým zápachem z úst.

Bolesti kloubů z nedostatku selenu
Bolesti kloubů při nadbytku selenu – Zdroj: Shutterstock.com

Jak je to s nedostatkem selenu

Nedostatek selenu v důsledku nedostatečného příjmu v potravě je spíše vzácností, ale může se samozřejmě objevit. A to v případě velmi nevyvážené stravy. Nízká hladinu selenu může způsobit ospalost, narušit imunitní systém, tvorbu spermií, snížit ochranu proti oxidačnímu stresu, stejně tak ovlivňuje hormonální regulaci těla a může zvýšit riziko propuknutí některých chorob, zejména kardiovaskulárních. Nedostatek selenu v těhotenství může způsobit snížení porodní hmotnosti a vyvolat preeklampsii a potrat.

 

Zdroje:

https://www.nzip.cz/clanek/1153-selen

https://www.mojezdravi.cz/prirodni-medicina/selen-5623.html

 

 

 

Selen: Důležitý prvek pro lidský organismus

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!