Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mobilní aplikace / foto: shutterstock

Chytré mobilní aplikace, které vám pomohou hlídat zdraví – usnadní léčbu, pohlídají preventivní prohlídky nebo kontrolují hladinu cukru v krvi

Mobilní telefony vládnou světem. Čím dál více lidí si zvyká na pomoc různých aplikací, které jim pomáhají dodržovat denní harmonogram, najít správnou cestu nebo si hlídat dostatečný pohyb, pitný režim apod.

Také zdravotnictví pomalu ale jistě přechází na aplikace, které mohou pacientům usnadnit léčbu, hlídat preventivní prohlídky nebo kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Pomoc pro alergiky

Zajímavá je aplikace, která pacientům pomáhá zbavit se alergie. Funguje to tak, že se pacient každý den vystaví částečně alergenu a postupně tak na něj zvyká svůj organismus, až přestane být alergický úplně. Tato léčba však trvá kolem tří let a málokdo ji vydrží dokončit. Jiné aplikace zase pomáhají sledovat pylové sezony a den po dni, v reálném čase, ukazují, jaké alergeny jsou právě ve vzduchu. Další pomáhají alergie nejen sledovat, ale i řídit.

Vítězství nad alergií
Vítězství nad alergií – Zdroj: Shutterstock.com

Pomoc pro diabetiky

Užitečná aplikace existuje i pro lidi s cukrovkou. Ti potřebují neustále kontrolovat hladinu cukru v krvi, což je komplikované, a ne zrovna příjemné – musí se píchat do prstu, aby získali vzorek krve pro kontrolu hladiny cukru. Aplikace by měla mít speciální senzory, které se umístí pod kůži pacienta a pak sledují hladinu cukru v krvi po celý den. Informace z těchto čidel se pacientům okamžitě promítají do aplikace v chytrém telefonu, takže mají situaci lépe pod kontrolou. V současné době se tyto senzory využívají pro pacienty s cukrovkou prvního typu.

Těhotenství pod kontrolou

Také ženy, které se chystají otěhotnět nebo již těhotné jsou, mohou využívat různé mobilní aplikace. Ty jim ukazují přibližnou velikost plodu, prozradí, co už jejich budoucí miminko má vyvinuté, počítají těhotenské týdny nebo při porodu pomáhají počítat dobu kontrakcí. Všechny tyto aplikace je však potřeba používat s rozumem. Ne každé těhotenství je podle tabulek a pokud se miminko vyvíjí jinak – např. jeho velikost dle ultrazvuku je jiná, než radí aplikace, může to vést naopak ke zneklidnění budoucí maminky. Proto je potřeba brát je spíše jako inspiraci než plnohodnotný zdroj informací.

Aplikace jako spolehlivý průvodce těhotenstvím
Aplikace jako spolehlivý průvodce těhotenstvím – Zdroj: Shutterstock.com

Kontrola prevence

Šikovné aplikace vyvíjejí i zdravotní pojišťovny. Ty umožňují klientům zaznamenávat si data preventivních prohlídek a sami pak upozorní, kdy je čas se znovu objednat k zubaři, na gynekologii apod. Tyto aplikace si chválí i sami lékaři, protože díky pravidelným prohlídkám mohou včas zaznamenat vážné nemoci a začít je řešit, dokud to ještě jde.

 

Zdroj:

https://www.alza.cz/jak-si-chytre-hlidat-zdravi

Blesk Zdraví, srpen 2023, str. 38-39.

 

Chytré mobilní aplikace, které vám pomohou hlídat zdraví

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!