Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pravidelný pohyb / foto: zkvete / Adobestock.com

Nejlepší druhy pohybu pro zdravé nohy a prevenci metličkových žilek

S tím, jak roky přibývají, si postupně začínáme uvědomovat, jak jsou nohy pro náš život důležité. Když se objeví první bolesti v koleni, nebo dokonce náznaky metličkových žilek – které mohou být předzvěstí křečových žil – začnou se lidé o své nohy bát.

Pro udržení životní úrovně až do pozdních let jsou totiž zdravé nohy nezbytné. Jak se o ně starat?

Choďte, co nejvíc můžete

Lidé často mají pocit, že chtějí-li pracovat na své fyzické kondici, musí ze sebe vydat všechno. Hledají pak náročné cviky, během kterých nohy dostanou tak zabrat, že ještě několik dalších dní bolí. Podobné kousky přenechte zkušenějším, na takovou úroveň se totiž musíte mnoho měsíců a let propracovávat.

Patříte-li k začátečníkům, vůbec nejlepším „cvikem“ pro udržení zdravých nohou (a vlastně i celého těla) je běžná chůze. Jde totiž o jeden z nejpřirozenějších a nejkomplexnějších pohybů, který přitom můžete přirozeně vykonávat kdykoliv a kdekoliv. Jde o skvělou prevenci mnoha onemocnění, ať už jde o problémy se srdcem, klouby a celým pohybovým aparátem, trávicí soustavu, nebo třeba o metličkové žilky, které mohou být předzvěstí problémů s cévní soustavou.

Chůze jako ideální přirozený pohyb

Omezte tedy ježdění autem nebo vysedávání u televize. Pěšky, můžete-li, choďte do práce, na nákupy, do školy, do kina a kamkoli jinam zrovna potřebujete.

V současnosti se považuje za vhodný cíl 10 000 kroků denně. I poloviční porce, chodíte-li nyní méně, vašim nohám prospěje.

Choďte plavat

Dalším pro naše tělo zcela přirozeným a přitom velmi šetrným pohybem je plavání. Jeho výhodou je, že je vhodné i pro lidi, kteří již mají s nohama problémy – bolí je klouby, zlobí křečové žíly a podobně. Během plavání totiž nohy nejsou vystaveny takovému přetížení. Voda nás nadnáší a nohy jsou tak procvičovány velice bezpečně.

Zvolte si příjemné tempo a vytrvalostně uplavte několik bazénů. Zvládnete-li pravidelně chodit plavat na několik desítek minut, nejen vaše nohy vám v budoucnu poděkuji.

Plavání pro zdraví i prevenci

Jezděte na kole

Dalším skvělou aktivitou, která již dá nohám více zabrat, je cyklistika. Stále jde přitom o pohyb k nohám šetrný, který lze provádět od útlých let až do pozdního stáří. Podobně jako v případě chůze i zde platí, že z kola můžete učinit svůj hlavní dopravní prostředek, který nahradí automobil nebo veřejnou dopravu. Zkuste tedy kromě víkendových výletů jezdit na kole do práce, do školy nebo třeba na nákupy. Jde o skvělý způsob, jak tělo přirozeně dostat do kondice včetně nohou v maximální formě.

 

K tomuto článku není otevřena diskuze