Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Estonian Cell / foto: Iurii Morozov - shutterstock.com

Estonské město Kunda výrazně zchudne, můžou za to i sankce

Toto přímořské estonské město, na české poměry spíše městečko, má pro naše uši i velmi zvláštní název. Lidé si tam žijí poměrně dobře, to se však změní již v následujícím roce.

V Evropě není mnoho zemí, které by byly proti České republice trpaslíci. Ovšem Estonsko mezi ně patří zcela jistě. Počet jeho obyvatel je pouhých 12,4 procenta naší země, navíc kvůli malé porodnosti se bude rozdíl spíše zvyšovat. A tak, přístavní město Kunda by u nás mohlo být velkou vesnicí, v Estonsku je však poměrně významné. Na naše poměry jej můžeme přirovnat k Trutnovu nebo Břeclavi. A co se tam vlastně stalo?

Známka města - zdroj: Lefteris Papaulakis / shutterstock.com

Největším podnikem v Kundě je dlouhou dobu závod na výrobu buničiny, ve kterém pracovalo přibližně 100 lidí. Tato firma se jmenuje Estonian Cell a měla obrat v minulém roce asi 2,5 miliardy korun, na takové městečko to byl významný zaměstnavatel. Letošní rok znamenal pro všechny spotřebitele v Estonsku, ale i v jiných evropských zemích, výrazný nárůst cen energií. A zrovna pro Estonian Cell to znamenalo hodně, protože výroba buničiny byla energeticky velmi náročná. Náklady na výrobu stoupaly a firma se pomalu stávala nekonkurenceschopnou. 8. prosince tohoto roku závod pozastavil činnost. Vláda země nevyhověla požadavkům o zastropování podílu obnovitelných zdrojů energie, které byly pro firmu drahé. Jedinou možností byl nákup energií z blízkého Ruska, to však bylo naopak z hlediska nesmyslných sankcí politicky neprůchodné.

Zimní pohled na město Kunda - zdroj: shutterstock.com

Zavření takového podniku je pro místní lidi významné. Je to stejné, jako by například v Trutnově zkrachoval Siemens s osmy sty zaměstnanci. Co bude se závodem Estonian Cell v Kundě dále, není jisté. Práce sice byly posléze obnoveny, musí se však najít řešení, aby výroba nebyla ztrátová. A to je v současné energeticko-politické krizi v Estonsku málo pravděpodobné.

Okolí města - zdroj: Foto Helin / shutterstock.com

Držme aspoň Estoncům palce, aby takových smutných konců prožívalo co nejméně firem. Samotné městečko leží u moře a má celkem malebné pobřeží. Už proto stojí za návštěvu, nejenom díky svému zvláštnímu názvu.

Zdroje:

(1) news.err.ee - zpravodajský estonský portál

(2) wikipedia.org

Estonské město Kunda výrazně zchudne, můžou za to i sankce

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!