Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bolehlav / foto: pixabay.com

Efektivní práce v kanceláři

Každý jistě zažil ty dny, kdy se v kanceláři nemůže soustředit, neví, kde začít, a tak prokrastinuje a následně nestíhá. Ale co by člověk mohl udělat pro opak? Pro správnou efektivitu práce je třeba podstoupit změny nejen v pracovních návycích, ale také v prostředí. Přinášíme Vám několik tipů, které stojí za to vyzkoušet.

Pracovní prostředí

I malá změna v prostředí, ve kterém pracujete, může velmi výrazně působit na efektivitu práce. Sedíte u stolu správně? Máte vhodné podmínky pro práci? To vše na pracovní výkon působí.

Správné sezení v kanceláři 

Klíčové, pro správné sezení v kanceláři, je umístění monitoru. Hlava by měla být v přímé poloze, nikoliv skloněné. Monitor, pokud to tak nemáte nastavené, upravte tak, aby byl ve vzdálenosti 50 až 80 cm od Vás. Na obrazovku byste se tak měli dívat pod úhlem alespoň 20 stupňů, to znamená, že horní okraj obrazovky byste měli mít ve výšce očí. Pokud tomu tak není, krční páteř je namáhána více, než je potřeba. Co se týká dalších částí těla, příznivá pozice je ta, kdy jsou stehna rovnoběžně s podlahou a chodidla na zemi popřípadě s podložkou pod špičky nohou. Pokud máte zlozvyk dávat si nohu přes nohu, pokuste se to změnit. Páteř pak máte v nerovnoměrné poloze a navíc taková poloha podporuje tvorbu křečových žil na lýtkách.

Zkuste chvíli nesedět

Stále populárnější se stává práce ve stoje. Jedním z řešení je tak polohovací kancelářský stůl, díky kterému můžete měnit polohu při práci podle potřeby. Máte online schůzku? Tak proč u ní nestát? Takový stůl na první pohled vypadá jako běžný pracovní stůl, ale jednoduše můžu být během chvíle Vaše pracovní plocha až ve výšce 130 cm, což může být příjemná změna.

Čistý vzduch v kanceláři

V kanceláři každý den provádíme náročné psychické úkony a musíme se soustředit po dlouhé hodiny. O to více je důležitější dýchat kvalitní vzduch při práci, ať už se jedná o činnost fyzickou nebo psychickou. Proto, pokud máte tu možnost, pravidelně a intenzivně větrejte. Čerstvý vzduch Vás dokáže nakopnout. K tomu, abyste si zajistili správné proudění vzduchu na pracovišti, dopomohou také větráky či klimatizace. Protože klimatizované prostředí zejména v létě k efektivitě práce rozhodně přispěje.

Co změnit přímo u sebe

Další změnu pro efektivitu práce můžete provést přímo u sebe sama. Protože i jen malá úprava režimu může k výkonu přispět.

Pravidelné pauzy

Každý se sedavým zaměstnáním to zná - čas po obědě, kdy soustředění není zrovna na svém vrcholu a práce nejde od ruky. Nejlepší, co můžete udělat je zvednout se ze židle, protáhnout se. Zvolte si svou optimální dobu soustředění na práci, kterou budete pravidelně prokládat krátkým odpočinkem, stačí jen pár minut.

Udělejte maximum pro koncentraci

Jednou z největších překážek pro koncentraci jsou sociální sítě. Pro efektivitu v kanceláři i na homeoffice tak zkuste mít telefon mimo dosah ruky, pokud neřešíte pracovní hovory, a stanovte si jasně vymezený čas, kdy si plánovaně od práce odpočinete a zjistíte, co je v online světě nového.

Vlivnou silou působící na soustředění je také stravování. Jezte nutričně bohatá jídla, protože Váš mozek potřebuje ke správné funkci vitamíny i minerály. Například vitamíny skupiny B jsou známy svým účinkem zvýšení energie, soustředění a bdělosti. Přispívají také pro lepší paměť.

Existuje celá řada doplňků, mimo bylinné čaje a vitamíny, můžete vyzkoušet také CBD oleje. Hlavními účinky jsou zejména účinky proti návalům úzkosti, podpora soustředení, dále olej zbavuje pocitů stresu, a tak celkově svědčí kvalitě spánku a přispívá k jeho délce.

Plánujte a mějte priority

Pokud nemáte stanovené priority, často se stává, že tápete a děláte tzv. páté přes deváté. 

Plánujte si celý týden i pracovní den do kalendáře. Na začátku týdne si připravte hrubý plán a každé ráno si dobře rozvrhněte celý den a udělejte vše pro jeho dodržení. Nepříjemné úkoly udělejte jako první. Nikdy si neplánujte více událostí na jeden čas, minimalizujete riziko, že úkoly nestihnete vyřešit.

Efektivní práce v kanceláři

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!