Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bankovní trezor / foto: Depositfiles

Do kterých akciových titulů bankovních domů můžete investovat na burze?

Na akciových trzích můžeme najít tituly zahrnující prakticky všechna odvětví včetně toho finančního, na jehož pomyslném vrcholu stojí i banky. Právě ty bývají na akciových trzích poměrně oblíbenými tituly, které ve většině případů přináší nejen možnost spekulovat na jejich cenu, ale i výplatu dividend.

Do kterých z nich tedy můžete v současnosti investovat na burze?

1.      Erste Group Bank

Erste Group Bank vznikla již v roce 1819 v Rakousku, přičemž se za svoji dlouhou historii stala jednou z největších bank nejen ve střední ale i východní Evropě. U nás působí v podobě České spořitelny, ve které banka koupila 98 % podíl již v roce 2002. Své služby však nabízí i v dalších zemích jako je Slovensko, Rumunsko, Chorvatsko, Ukrajina nebo Srbsko. Erste Group Bank nabízí investorům nejen možnost investovat do jejich akcií ale i dividendy, které vyplácí pravidelně a pohybují se přibližně okolo 1,4 EUR za akcii.

2.      Komerční banka

Komerční banka působí na našem trhu již od roku 1990 a na svém kontě má více jak 1,7 milionů zákazníků, kteří ji přinesli i několik ocenění za nejlepší banku roku. V případě Komerční banky však nemůžeme mluvit o ryze české bance, protože v roce 2001 byla odkoupena francouzskou společností Société Générale. V současnosti banka vlastní 11 dceřiných společností, mezi kterými můžeme najít například i Modrou pyramidu. Komerční banka nabízí podobně jako ostatní banky z tohoto seznamu vyplácení dividend, které však nedosahují nějak vysokých částek a investorům je tak vypláceno přibližně 40 Kč na jednu akcii.

3.      Moneta

Moneta známá dříve jako GE Money Bank byla založena v roce 1998 pod vedením společnosti General Electric. V roce 2016 však přistoupila společnost k jejímu prodeji a vznikla tak česká banka Moneta, která má již v současnosti více jak 1 milion zákazníků. Při příležitosti svého vzniku banka vstoupila i na Pražskou burzu, kde se stala ihned jedním z nejoblíbenějších titulů na českém akciovém trhu. Stejně jako ostatní banky nabízí i Moneta výplatu dividend, která není nějak vysoká a pohybuje se přibližně okolo 7 Kč na akcii.

4.      Deutsche bank

Deutsche bank byla založena již v roce 1870, což ji řadí mezi jedny z nejstarších bank na světě, přičemž v minulosti patřila i mezi jedny z největších a nejvlivnějších hráčů na poli financí. V současnosti je však situace úplně jiná a banka se potýká již dlouhodobě s problémy, které zahrnují jak různé kauzy, tak i velkou kritiku. Právě proto nelze u této banky počítat ani s dividendami a je tak vhodná především pro takzvané „shortaře“, kteří investují za účelem spekulace na pokles ceny akcií.

Do kterých akciových titulů bankovních domů můžete investovat na burze?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!