Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Chaty a chalupy na prodej / foto: shutterstock

V chataření a v chalupaření jsme druzí ve světě

Tak schválně, víte, kolik českých domácností vlastní rekreační objekt? A kdo nás ve světě předčí, když jsme až na druhém místě?

Rčení: „Co Čech, to chalupář“ je postaveno na pravdě. Až 15 % českých domácností vlastní nějaký rekreační objekt, ať již to je chata, chalupa, nebo chatka v zahrádkářské kolonii. V množství domácností nás předčí jenom Švédsko, kde rekreační objekt vlastní až 20 % domácností a vysoké procento, i když ne tak, jako u nás, je charakteristické i pro další severské státy. Zatímco však Češi míří na chalupu zejména kvůli zahrádce a kutění, v severských zemí slouží chalupaření více k odpočinku. Jezdí se sem kvůli pobytu v přírodě, rybolovu či lovu.

TIP: Dobrý realitní server vám dnes musí umět nabídnout nejen byty a domy k trvalému bydlení a k pronájmu, ale i rekreační objekty. Češi mají o ně stále obrovský zájem.

Chalupaření a práce na zahradě

Kde se v Češích vzala láska k chataření a k chalupaření?

První náznaky se objevily v prvorepublikových letech, ale to jsme se stále chovali spíše jako seveřané. Boom pak nastal v 60. a 70. letech minulého století a trval až do revolučního roku 1989. Následně na chvíli zájem o chalupaření polevil. Češi se rozjeli po světě. Mnozí však též vydělali peníze a vedle kariéry zatoužili i po odpočinku. Chaty a chalupy se daly koupit za babku.

Stylová chalupa

Další velký nárůst zájmu nastal o chalupy během koronaviru

Být uvězněni z důvodu karantény a omezením v městském bytě, nebo na chalupě se zahradou a s možností vyjít si kdykoliv do přírody na výlety, kde nepotkáte nikoho kromě stáda srnek, je nesrovnatelné. A tak weby, jako je Digi reality, opět hlásí zvýšený zájem. Chaty na prodej jsou. Zvedla se jejich cena, jako u všech dalších realit, dolu však již klesat nebude. A i když v dnešní době má řada domácností problém kvůli rostoucím cenám energie utáhnout chod jedné, ta druhá polovina si naopak uvědomuje, jak se dá třeba zahrádkařením na chalupě udržet vysoký standard zdravého stravování domácnosti.

Neváhejte! Zejména chalupy se zahradou jsou v kurzu. A sad se vzrostlými stromy je k nezaplacení pro rodiny s dětmi i milovníky zdravého životního stylu!

K tomuto článku není otevřena diskuze