Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Investování / foto: kristiillustra / Shutterstock.com

Jaké jsou nejlepší investice? Inspirujte se našimi tipy

Bojíte se inflace a chcete proto své úspory ochránit pomocí investic do výnosných aktiv? Poradíme vám, jaké jsou možnosti a jak investovat co možná nejlépe, aby se vám podařilo cíl naplnit.

Svět investic je poměrně rozmanitý

Když se řeknou investice, většinou si představíme nákup akcií určité firmy. Investovat lze ale do desítek různých druhů aktiv, která mohou růst na hodnotě. A zdaleka se nemusí jednat jen o aktiva obchodovaná veřejně na regulovaných trzích. Začněme proto od těch aktiv, která vás možná na první dobrou nenapadnou. Přitom může jít o skvělou investiční příležitost.

Cenné automobily

Jednou z velice populárních investic jsou automobily. Musíte ale velice dobře vědět, co kupujete. Pokud totiž koupíte nový sériově vyráběný automobil, z pohledu udržení hodnoty vložených prostředků se o dobrou investici nejedná. Automobil totiž prakticky v tu chvíli, kdy opustíte autosalon, ztratí desítky procent své hodnoty – stává se ojetinou.

Nemusíte ale ani patřit mezi milionáře, kteří z autosalonů vyjíždějí s luxusními vozy z limitovaných sérií. Ty sice mohou ihned po opuštění autosalonu na hodnotě vzrůst, běžný investor si je ale dovolit nemůže. A tak předmětem vaše zájmu budou zajímavá auta, která se brzy stanou cennými veterány. Počátkem devadesátých let lidé hromadně měnili své staré škodovky za novější české i zahraniční vozy. Hodnota vozů vyrobených před rokem 1989 klesala k nule. Dnes přitom může zachovalý kousek stát desítky tisíc korun. Zkuste si proto vytipovat zajímavé kusy s nízkou hodnotou, u kterých lze čekat, že v nejbližších letech cena již nemá kam klesat, a naopak může růst.

Kryptoměny

Kryptoměny v posledních měsících procházejí poměrně dramatickými otřesy. Hodnota jednotlivých kryptoměn klesla o desítky procent. To je možná ideální chvíle pro nákup. Po značných propadech totiž většinou v kryptoměnovém světě za několik měsíců či za několik málo let následoval růst k novým rekordům. Pro zabezpečení investice se vám bude hodit kryptopeněženka. Tu hardwarovou můžete spárovat s účtem u kryptoměnové burzy Coinmate, kde můžete své první kryptoměny koupit i za české koruny nebo za eura.

Dluhopisy

Dluhopisy patří spíše ke konzervativním typům investic. Kdo ale během let 2020 a 2021 koupil tzv. protiinflační dluhopisy, které emitovala Česká republika, neprohloupil. Nyní se může radovat, jak skvělý krok učinil, protože vložené prostředky ze své hodnoty nic neztratí. I za nižší úrok ale mohou státní či korporátní dluhopisy dávat smysl, jen je nutné opravdu obezřetně vybírat, kam své finanční prostředky vložíte.

Podílové fondy

Nejste si ve světě financí příliš jistí tím, co děláte? Pak vhodnou volbou pravděpodobně budou profesionálně spravované podílové fondy, do kterých můžete investovat své prostředky prostřednictvím investiční společnosti nebo banky. Při rozumném riziku a správně nastavené strategii lze dosáhnout v dlouhodobém horizontu zhodnocení, které by mělo inflaci spolehlivě překonat. A vy přitom nemusíte vybírat konkrétní cenné papíry a obávat se toho, že volba byla špatná.

Jaké jsou nejlepší investice? Inspirujte se našimi tipy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!