Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mšenské pokličky / foto: wikipedia

Mšenské pokličky: Trochu jiné skalní město

Kokořínsko je malebný kraj, který je dnes velmi oblíbeným turistickým cílem. Místní rokle, skalní útvary a města poskytly úkryt obyvatelům okolních vesnic v neklidných válečných dobách před nepřátelskými vojsky.

Ke Kokořínským pokličkám se můžete vydat z Kokořínského dolu. Tudy protéká Pšovka a místní silnice vás z Mělníka dovede k hradu Kokořín. V blízkosti rokle Močidla můžete zaparkovat na malém parkovišti. Dřevěné schody odtud pak vedou k prvním Pokličkám. Název dostaly zvláštní skalní útvary podle svého tvaru. Jednotlivé skály kuželovitého tvaru jsou pokryty „poklicemi“, které skálu do stran přečnívají, jejich podstavec je výrazně užší. A jak takové pokličky vznikly? Kdysi dávno se vytvořily díky sopečné činnosti tvrdé železité slepencové vrstvy v horní části rokle Močidla. Tyto vrstvy jsou velmi odolné vůči změnám počasí. Ovšem pod těmito tvrdými vrstvami se naopak nachází měkké vrstvy pískovce, které snadno podléhají erozi. Déšť, výkyvy teplot a vítr – všechny tyto vlivy pískovec rozrušily a skály se postupem času zužovaly a zužovaly. Tvrdé vrstvy nad nimi však ne – a tak vznikly pokličky, které připomínají úroveň terénu dávno před vznikem dnešní rokle.

Kokořínské pokličky jsou rozmanité, různých velikostí a tvarů. Protože je pískovec velmi křehký, není bezpečné po místních skalních útvarech lézt. Proto je přístup na ně zakázán. Zároveň je tak zajištěno dochování těchto výjimečných skalních útvarů do budoucnosti. Pokličky můžete také obdivovat nad blízkým Vojtěšským dolem – Jestřebické pokličky.

Údolím Kokořínských pokliček vás provede modrá turistická značka, která vede do obce Mšeno. Odtud můžete po stejné turistické značce pokračovat k dalším skalním útvarům, která dostala podle svého tvaru i lidová pojmenování, jako například zajíc, slon, faraon, tuleň, kniha nebo žába. Některé ze skal do dnešní zvláštní podoby dotvořil člověk. Stejně tak zde člověk vytvořil vozovou cestu zahloubenou do skály, která dostala název Průsečná skála. Údajně měli tuto cestu využívat Švédové během třicetileté války. Cesta byla vytesána, kola vozů ji ještě prohloubila. Se Švédy je spojen i nedaleký Švédský val, údajná památka na dávné tábořiště vojska generála Torstenssona. 

 

Za návštěvu jistě stojí i Bludiště. Jedná se o přírodní labyrint tvořený skalními chodbami, výklenky, komíny a soutěskami.

Kokořínsko má rozhodně turistům co nabídnout. Na své si zde přijdou milovníci přírody, historických památek i dobrodružství.

Mšenské pokličky: Trochu jiné skalní město

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!