Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Amsterdam / foto: Shutterstock

Na víkend do Amsterdamu

První písemné zmínky o Amsterdamu, a tedy i o Holandsku, pocházejí ze 13. století. Z této doby pocházejí zprávy o obyvatelích okolí řeky Amstelu. Název Amsterdam je odvozen od slov „Amstel“, tedy řeka, a „dam“, hráz.

Roku 1421 zachvátil město ničivý požár. Trvalo několik let, než vyrostlo město nové, tentokrát už ne ze dřeva, ale z kamene. Další velká rána Amsterdam zasáhla v roce 1940, kdy byl okupován nacistickými vojsky. Z města bylo tehdy odvedeno 80 tisíc Židů. Z této doby se dochovala jedna písemná památka, Deník Anny Frankové. V něm je zaznamenán příběh židovské dívky, jejíž rodina se po dva roky ukrývala v podkroví domu na Prinsegrachtu. V roce 1944 rodinu nalezli nacisté, Anne Franková putovala do koncentračního tábora Bergen-Belsen, kde také zemřela. Dům, kde Anne Franková žila, patří k nejnavštěvovanějším místům v Amsterdamu.

V Holandsku jsou dodnes proslulé brusírny diamantů. Ty se do Nizozemí rozšířily z Belgie. V Amsterdamu vznikaly brusírny diamantů od 17. století. V 19. století se k nim připojily i obchody s diamanty a celé toto odvětví vzkvétalo až do roku 1929, kdy propukla světová hospodářská krize. Obchodem s diamanty se zabývali zejména Židé. Druhá světová válka měla na svědomí smrt tisíců brusičů diamantů. Dnes se touto profesí zabývá zhruba 600 lidí (jenom pro srovnání – v polovině 19. století jich bylo 10 tisíc!). Známá je zejména firma Koninklijke Asscher Diamant Maatschappij. Ta mimo jiné brousila vůbec největší nalezené diamanty na světě pro britskou královskou rodinu.

V samotném Amsterdamu se nachází více než 1200 mostů. Většinou jsou to mosty zvedací a vysoko klenuté kamenné mosty. Kdysi bylo v Amsterdamu rozšířeno povolání kargadoora. Jednalo se o muže, který pomáhal kočárům, když nemohly překonat vysoké klenutí mostů. Postupem času byly klenuté mosty nahrazeny mosty rovnými, až na centrum města. Jeden z nejznámějších mostů je Magere Brug na ulici Kerkstraat. Jedná se o bílý zvedací most.

Jakousi turistickou atrakcí je čtvrť červených luceren. Ta se nachází mezi Náměstím Dam a Novým trhem. Zde můžete ve dne i v noci ve výlohách spatřit prostitutky, je zde i celá řada sexshopů. Uličky lásky často navštěvují turisté. Ne proto, aby si zaplatili za sex, ale aby čtvrť zkrátka viděli. Ta je neustále pod dohledem policie a je zde zakázáno fotografování.

Na víkend do Amsterdamu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!