Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Beatles sochy / foto: shutterstock

Liverpool – opomíjené město, kde ještě poznáte opravdovou Anglii

Když se řekne Liverpool, většina lidí si představí město, kde začínali Beatles. Ovšem tento kout ostrovního království má daleko více historie a dříve hrálo velkou roli v anglické historii.

Většina lidí dnes zavítá do Velké Británie hlavně návštěvou Londýna. Tato megapole má sice hodně historických památek, ovšem z typické Anglie zde mnoho neuvidíte. V centru jsou většinou turisté, mimo něj o Angličana skoro už nezavadíte. Cítíte se tam spíše jako v Pakistánu, Indii, Polsku a kdovíkde ještě. Zkrátka multikulturní velkoměsto. To ovšem neplatí, pokud zvolíte za cíl metropoli hudby – Liverpool.

Cesta tam je oproti očekávání velice jednoduchá. Existuje přímé letecké spojení z Prahy, které je také velmi levné, zpáteční letenka se dá koupit se všemi poplatky za tři tisíce korun. Doletíte na letiště Johna Lennona a můžete se vydat za poznáním. Co všechno se v Liverpoolu dá dělat? Nejlepší je strávit tam prodloužený víkend, ideálně 5 nocí. Samotné město leží při ústí řeky Mersey do Irského moře. Vodní tok je zde velmi široký a slouží jako přístav.

Centrum města - Albertovy doky
Centrum města - Albertovy doky

Jelikož zde začali svou závratnou kariéru Beatles, je fajn se o nich něco dozvědět. Začít můžete prohlídkou Beatles story muzea, vstup zde stojí 17 liber. Budova se nachází na jižní straně známých Albertových doků v ulici Gower, na pobřeží řeky Mersey. Dostanete elektronického průvodce, kde si můžete zvolit jazyk. Čeština zde sice není, ale pochodíte s Angličtinou, Němčinou, Ruštinou, nebo také nám blízkou Polštinou – doporučujeme pro ty, kteří žádný cizí jazyk na dobré úrovni neumí.

Autobus Magical Mystery Tour
Autobus Magical Mystery Tour

V muzeu uvidíte například kopii klubu Cavern, kde Beatles začínali, bílou místnost s bílým klavírem Johna Lennona a Yoko Ono, která byla k vidění v klipu Imagine, nebo část letadla, kterým Beatles dobyli Ameriku. Pokud vám to nebude stačit, jsou zde další zajímavé možnosti, jak se o Beatles dozvědět více. Například se organizují takzvané Magical Mystery Tours – autobusem objíždíte rodné domy členů Beatles a známá místa z jejich písní, například Strawberry fields, Penny Lane a podobně. Pokud jste opravdoví fajnšmekři, můžete zavítat i do rodných domů Johna Lennona a Paula McCartneyho, kde vám průvodci přiblíží, jak vypadalo jejich dětství a dospívání.

Dům, kde dospíval Paul McCartney
Dům, kde dospíval Paul McCartney

Pokud se zajímáte o techniku, vězte, že Liverpool sehrál velkou roli v historii. Například, liverpoolští loďaři postavili v Belfastu asi nejznámější zaoceánský parník Titanic. Ve městě sídlila i firma White Star Line, která jej vlastnila a provozovala. Nápis Titanic Liverpool byl to poslední, co zůstalo z tohoto parníku nad vodou, než definitivně zmizel na oceánské dno. Nejen o Titaniku, ale i o válečném námořnictvu, liverpoolských docích a přístavu se dozvíte v námořním muzeu Merseyside Maritime, které je na severním konci Albertových doků. Vstupné je zdarma. Další muzeum, které můžete navštívit bez vstupného je Museum of Liverpool asi pět set metrů severně od Albertových doků. Dozvíte se zde o historii města, válečných letech, ale i o místním fotbalovém klubu FC Liverpool. Večer můžete zavítat do nějakého hudebního klubu, kterých je tu požehnaně. Samozřejmě, nejznámější z nich je Cavern, kde začínali Beatles. Je v ulici Mathew, jenže ony tam jsou kluby s tímto názvem rovnou dva. Můžete klidně zavítat do obou, protože ten pravý, kde hráli Beatles, je dávno zasypaný a leží tak trochu mezi nimi. Vstup je v obou Cavernech zdarma a živá hudba hraje každý den.

Socha Johna Lennona před klubem Cavern
Socha Johna Lennona před klubem Cavern

Pokud zavítáte do Liverpoolu na začátku dubna, kdy se konají dostihy, uvidíte v ulicích pány v oblecích a dámy v krásných šatech, na vysokých podpatcích a v elegantních kloboučcích. Co je překvapivé, hodně obyvatel Liverpoolu kouří v ulicích daleko více, než u

Takto oblečené dámy potkáte běžně v době dostihů
Takto oblečené dámy potkáte běžně v době dostihů

nás. Jelikož město leží v podstatě na břehu studeného moře, celkem tu fouká. Je proto pro našince s podivem, že obyvatelé chodí po ulicích jen v tričku, zatímco vám je zima v jarní bundě. Pokud jste milovníci architektury, navštivte největší anglikánskou katedrálu na světě – Cathedral of Christ the King. V její věži se pravidelně rozezvoní čtrnáctitunový zvon Velký Jiří – rovněž největší používaný zvon na zeměkouli.

V Liverpoolu jezdí, podobně jako v Londýně, známé dvoupatrové městské autobusy. Ovšem zde mají modrozelenou barvu. Týdenní lístek stojí 15 liber, což je celkem výhodná cena. Pokud by vám nestačil perimetr města, můžete si udělat výlet do blízkého Walesu, kde uslyšíte kromě angličtiny i velštinu, nebo dokonce výlet lodí na blízký ostrov Man, kde není pro auta mimo obce omezená rychlost. Možností je zde opravdu hodně.

Autobus městské hromadné dopravy
Autobus městské hromadné dopravy

Liverpool – opomíjené město, kde ještě poznáte opravdovou Anglii

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!