Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sněžka / foto: shutterstock

Krkonoše – starobylé pohoří a prababička Alp

Víte, že v našich nejvyšších horách naleznete kromě Sněžky například rostliny, které se nikde jinde nevyskytují? Právě proto jsou přísně chráněným národním parkem, který však přímo vybízí k návštěvě.

Pohoří známé nejen svou výškou

Už římský historik Tacitus znal řeku Albis (Labe), pramenící ve Vandalských horách, tedy dnešních Krkonoších. Naše nejvyšší hory přímo lákají k odpočinku pasivnímu či aktivnímu, pokud máte rádi vycházky a nemusíte nutně vyjíždět za hranice. Letní dovolená v Krkonoších nabízí kromě přírodních skvostů také zajímavý kulturní region. Kdo by neznal pohádku „Krkonošské poudačky“? Ano, najdete zde místní nářečí, které se jinde nevyskytuje. Místo úterý se zde říká „outerek“ a „poudám“ znamená povídám.

Architektura Krkonoš je taky jiná. Střechy jsou zde poměrně příkré, aby se na nich nedržel sníh. Které město či obec je vhodné si pro objevování Krkonoš vybrat? Můžete zvolit Pec pod Sněžkou, pokud chcete být nejblíže naší nejvyšší hory, nebo vyhlášený „Špindl“. Ubytování Špindlerův mlýn je na vysoké úrovni a obec je dobře situována v blízkosti krkonošských horských vrcholů, nebo zábavních atrakcí.

Horské túry a technické památky

Nejkratší cestou k horským výšinám se můžete vydat na Malý Šišák, výrazný vrchol s nadmořskou výškou 1439 m, který se nachází nad Špindlerovou boudou. Odtud už se můžete vydat směrem na východ, cestou Polsko-Českého přátelství, směrem ke Sněžce. Nalevo, už na polském území spatříte největší krkonošské jezero Wielky Staw (Velký rybník) a po zhruba půlhodině chůze i Maly Staw (Malý rybník). K němu se můžete dostat turistickou cestou. Krkonoše z polské strany vypadají jinak, jsou více strmé a skalnaté. Cítíte se tu spíš jako v Nízkých Tatrách.

Pokud jste spíše na technické památky a adrenalinové sporty, můžete zkusit traverzování na laně přes přehradu Labská, bobovou dráhu, nebo vyjet lanovkou na Medvědín. Poblíž Špindlerova mlýna se nachází i nejkrásnější přehrada u nás, nazývána Les Království. Je toho tu zkrátka dost a po náročném dni budete rádi, když si odpočinete a najdete třeba příjemný penzion Špindlerův mlýn, kde můžete navečer a přes noc načerpat síly do nového dne. Krkonoše vás určitě nudit nebudou a budete se sem rádi vracet.

Krkonoše – starobylé pohoří a prababička Alp

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!