Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vlak jedoucí do neznáma / foto: shutterstock

5 zakázaných míst naší planety, kam se běžný smrtelník nepodívá

Zakázané ovoce prý chutná nejlépe, na některé destinace je však lepší nechat si zajít chuť.

Ač se to v dnešní době zdá nepravděpodobné, stále ještě najdeme přísně střežené lokality, které je velmi složité, ba dokonce nemožné navštívit. Důvody jsou různé: ochrana původní přírody, vládami uzavřené tajné oblasti nebo místa, kde jede doslova o holý život. Každopádně je lepší se od nich držet dále, pokud nechcete riskovat trestné stíhání, nebo dokonce vlastní smrt. Jaká místa je proto lepší vidět na obrázcích než na vlastní oči?

Hadí ostrov, Brazílie

Ostrůvek vzdálený necelých 100 kilometrů od Sao Paula je domovem jednoho z nejjedovatějších hadů naší planety, křovináře ostrovního, který zde žije v hojném počtu. Uvádí se, že na každém metru čtverečním se vyskytuje 1 – 5 jedinců, což dohromady čítá až 4 000 těchto smrtelně jedovatých hadů z čeledi chřestýšovitých. Jeho jed je velmi silný. Ptáky usmrtí téměř okamžitě, člověk jeho účinkům podlehne do hodiny. Od roku 1984 byl ostrov vyhlášen přírodní rezervací a v současné době jej jednou za rok kontroluje brazilské námořnictvo. Na ostrov je přísný zákaz vstupu, ve výjimečných případech dostávají povolení pouze vědecké týmy zkoumající hadí jed a jeho protilátky.

Jeskyně Lascaux, Francie

Podzemní komplex s ohromujícími pravěkými jeskynními malbami a rytinami byl uzavřen již v 60. letech minulého století kvůli ničivým následkům, které zde zanechala přítomnost zvědavých návštěvníků. Ti sem jezdili obdivovat  20 000 let staré obrazy s převážně zvířecími motivy, kterým dominovala nejslavnější Síň býků se čtyřmi nástěnnými malbami. Obrazy s bizony, kozorožci, jeleny a skotem zdobí stěny jeskyně a největší z nich je dlouhý úctyhodných 17 stop. Jelikož se veřejnost odmítala smířit s faktem, že se do této výjimečné památky již nepodívá, byla 200 metrů od původní jeskyně postavena její replika. Přesná kopie jeskynního komplexu s nástěnnými malbami byla otevřena roku 1983 a zahrnuje dvě nejreprezentativnější části – Sál Býků a Axiální výklenek. Také u nás můžete vidět některé repliky z Lascaux, stačí navštívit  pavilon Moravského zemského muzea Anthropos v Brně.

Oblast 51, USA

Nachází se v nevadské poušti v oblasti vyschlého jezera Groom lake a momentálně slouží jako výzkumné centrum a základna Amerických vzdušných sil. Armádní výzkumné středisko bylo sice založeno již v roce 1957, avšak americké letecké síly potvrdily jeho existenci až v roce 1994. Ještě mnoho kilometrů před prvními kontrolními branami najdete četná upozornění na zákaz fotografování či povolení pro užití smrtící síly. O tomto místě se mluví jako o nejstřeženějším místě na Zemi, a proto okolo něho vznikla řada konspiračních teorií. Nejčastější dohady o funkci základy se vedou v souvislosti s mimozemskými civilizacemi. Polemizuje se o tom, že zde probíhá studium živých i mrtvých bytostí, které pocházejí z havarovaných mimozemských vesmírných lodí, testování těchto lodí a jejich výroba, vývoj zbraní na bázi neobvyklých energií či činnosti spojené s údajnou tajnou celosvětovou vládou.

Ostrov Severní Sentinel

Populace 50 – 400 místních domorodců je na svém ostrově chráněna indickou vládou proti jakémukoliv narušení jejich komunity. Jde nejspíš o poslední lidské společenství, které je naprosto nedotčené moderní civilizací a které odmítá jakýkoliv kontakt se svým okolím. Své území si Sentinelci agresivně chrání už více jak 60 000 let a nekompromisně zabijí každého, kdo se k nim z venčí přiblíží. Naposledy to byl mladý misionář, který je chtěl seznámit s postavou Ježíše Krista. Jeho tělo se našlo pohozené v písku a bylo doslova prošpikováno šípy.

Poveglia, Itálie

Málokdo ví, že nedaleko italských Benátek leží tajemné místo plné záhad, na které se bojí vstoupit i ti nejotrlejší odvážlivci. Ponurá historie ostrůvku sahá již do 14. století, kdy na něj byly převáženi lidé nakažení morem, aby tu skonali. Potvrzují to mimo jiné masové hroby, do kterých se hromadně pohřbívaly oběti morové epidemie. V roce 1922 zde byla otevřena psychiatrická léčebna pro duševně nemocné pacienty, z nichž většina na ostrově dobrovolně ukončila svůj život. Na vině mohly být tajemné hlasy mrtvých, které je pronásledovaly, nebo šílený doktor, který na nich prováděl děsivé experimenty včetně lobotomie. Sám nakonec také zešílel a skočil z místní věže. Dnes je zcela opuštěný ostrov považován za nejděsivější místo v Itálii, místní budovy jsou zapečetěny a pro vstup na něj potřebujete speciální povolení. Před tím však musíte projít dlouhým a náročným administrativním procesem.

5 zakázaných míst naší planety, kam se běžný smrtelník nepodívá

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!