Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Majestátní menhir / foto: shutterstock

Poznejte tajemství českých menhirů

Menhiry mají pravděpodobně spojitost s energetickými toky, astronomií a pohanskými kulty. Najdete je i v naší krajině. Stojí tu už po tisíce let a lidé je mají v úctě, přestože jejich smysl byl dávno zapomenut.

Zlomený kámen v Horoměřicích u Prahy

Tento menhir patří mezi jeden z nejznámějších na našem území. Jedná se o pozůstatek kdysi zřejmě majestátního menhiru, jelikož v současné době je zlomený. Odhaduje se, že se zde tyčí od 1. století před Kristem. Zajímavostí je, že menhir jeví známky hrubého opracování, což není zcela běžné. V jeho okolí stále probíhá řada vykopávek, a tak je možné, že se o jeho původu ještě dozvíme nějaké zajímavé informace.

Menhiry

Kamenná panna u Lišan

Traduje se zde pověst, že dvě sličné dívky, jedná hodná a jedna zlá, si zde vyjely spolu na koních. U cesty zahlédly stařečka s velkou dřevěnou holí a zlá dívka jej chtěla přeskočit. Dobrá dívka se ji snažila zabránit, aby nebohému mrzákovi neublížila, ovšem nestihla to. Muž se napřímil, vztáhl ruku a připravil zlou dívku o život. Ta prý dodnes stojí zkamenělá u cesty. Ovšem tvar menhiru není zcela typický a jeví také známky hrubého opracování. Je tedy možné, že se původně mohlo jednat o pohanskou sochu nebo smírčí kříž, který časem přišel o svá ramena.

Menhir

Pohybující se posel apokalypsy

V Kloboukách u Slaného stojí menhir nazývaný Kamenný pastýř. Traduje se totiž, že dříve kolem něj bylo rozmístěno 9 menších menhirů, které měly symbolizovat ovečky. Odtud tedy jeho jméno. Stará pověst praví, že se tento 3,4 metrů dlouhý menhir přibližuje ke kostelu ve vsi. Jeho krok měří přesně tolik, co špendlíková hlavička. A až ke kostelu dorazí, přijde podle legendy konec světa. Dnešní badatelé se však domnívají, že jeho osazení by mohlo být symbolickým oplodňovacím aktem půdy, aby nesla dobrou úrodu. Návštěvníci tohoto místa hromadně tvrdí, že je pohled na menhir uklidňuje, tak snad zatím konec světa nehrozí.

 

Zdroje:

Časopis Epocha č. 17/2011

Poznejte tajemství českých menhirů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!