Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hrad Karlštejn / foto: shutterstock

Nejnavštěvovanější hrady a zámky otvírají po měsících své brány

Po dlouhých měsících se i Česká republika začíná probouzet k životu. Kromě restaurací a kaváren své brány otvírají i hrady a zámky, které se každoročně těší z velkého návalu turistů. Kam letos zamířit?

Pražský hrad je zapsán v Guinessově knize rekordů

Mezi nejnavštěvovanější hrady u nás patří bezesporu ten pražský. Dominanta hlavního města, za kterou stojí král Karel IV., je dokonce zapsána v Guinessově knize rekordů. Jedná se totiž o největší souvislý hradní komplex na světě. Jeho rozloha se rovná sedmdesáti tisícům metrů čtverečních a je doslova napěchovaný nejrůznějšími architektonickými styly.

Pražský hrad

Lednice láká na minaret i zahradu

Tisícovky návštěvníků každým rokem přiláká také zámek Lednice, který leží na Moravě. Tato krásná stavba je působivá sama o sobě, ovšem láká i na vedlejší minaret, jenž nabízí nezapomenutelný výhled. A nesmíme zapomenout ani na krásné zahrady, které zámek obklopují.

Je třeba konstatovat, že Lednice taková, jakou ji známe dnes, není původní stavbou. Jak dokládají historické prameny, v minulosti byla celá stavba zbořena a nahrazena barokním sídlem. To poté bylo ještě jednou zrekonstruováno.

Zámek Lednice

Karlštejn: mohou sem ženy?

Co by to bylo za seznam nejnavštěvovanějších zámků a hradů u nás, kdyby na něm chyběl Karlštejn. Hrad, o kterém se říká, že na něj mají ženy vstup zakázán, každoročně přiláká ohromné množství zvědavých očí. Za pověst týkající se zákazu pro ženy však může dílo “Noc na Karlštejně”, za kterým stojí Jaroslav Vrchlický. Ve skutečnosti sem ženy vždycky měly přístup povolen. Dokládá to i fakt, že Karel IV. zde nechal pro svou choť vybudovat její vlastní komnaty.

Karlštejn nyní nabízí několik prohlídkových okruhů, během nichž si lze prohlédnout nejen obrazy Mistra Theodorika, ale také největší portrétní galerii českých panovníků v České republice.

Zdroj:

https://www.cestovinky.cz/clanek/10-nejnavstevovanejsich-hradu-zamku-v-cesku

Nejnavštěvovanější hrady a zámky otvírají po měsících své brány

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!