Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jan Amos Komenský / foto: Black Jarab / Shutterstock.com

Jan Ámos Komenský ožívá v Uherském Brodě

Dnes se vydáme do Uherského Brodu, kde navštívíme Muzeum Jana Ámose Komenského. Zde se seznámíme nejen s dílem a životem tohoto pedagoga.

V české historii je spousta významných jmen, jedním z nich je Jan Ámos Komenský. Ten má mimo jiné muzeum v Uherském Brodě. V expozici JAK chtěl změnit svět se návštěvníci seznámí s životem a dílem učitele národů. Dozvědět se můžete mnohé o Komenského pedagogických zásadách stejně tak o jeho vědeckých zásluhách.

Jan Amos Komenský
Jan Amos Komenský – Zdroj: Shutterstock.com

Vzhůru do školy!

Další expozicí v muzeu je tzv. Stará škola. Zde můžeme vidět školní třídu koncipovanou dle představ J.A. Komenského. Na stěnách jsou texty, z kterých se dovídáme spoustu informací o této výstavě a o dobových souvislostech týkajících se této expozice. V dalších textech je krátkých pohled do Komenského pedagogického myšlení. Dále na stěně visí spousta pěkně udělaných školních obrazů nebo vitríny, ve kterých jsou obrazy z knihy Orbis pictus a krátké povídání o kováři nebo o hodinářství a nejen o tom. Na starou školu navazuje Informatorium, které je takovou hernou. I zde jsou vitríny s exponáty, které jsou zaměřeny na přírodu nebo na školní pomůcky. Co tam všechno uvidíte? Přijeďte se podívat.

Uherský Brod
Uherský Brod – Zdroj: Shutterstock.com

Jak se dříve žilo

V neposlední řadě se v muzeu nachází expozice Starožitnosti Uherskobrodska. Na této výstavě se můžeme dozvědět o způsobu života ve městě a v okolních vesnicích v období od 17. do 20. století. Rovněž se zde nachází spousta historických exponátů, například původní korouhev z místní radnice z 18. století. A to není samozřejmě vše, určitě zde najdete spoustu militarií, tedy šavle, meče nebo sportovní a lovecké zbraně. Dále zde uvidíte cínové předměty nebo výrobky ze skla, pěkně udělanou měšťanskou domácnost nebo se seznámíte s uherskobrodskými cechy. Tak neváhejte dorazit.

Jan Ámos Komenský ožívá v Uherském Brodě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!