Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zima a radost ze života / foto: shutterstock

Tipy, kam za nevšední krásou zimní krajiny v ČR

Česká republika se pyšní nepřeberným množstvím krásných míst. A poznat je v zimním kabátu má své nezaměnitelné kouzlo. Jsou místa, která nadchnou malé i velké. Kam vyrazit sami, s rodinou nebo přáteli v zimním období?

Naše republika má co nabídnout, a to v každém ročním období, zimu nevyjímaje. Ba naopak. Jsou právě místa, která je vhodné navštívit v zimním čase. Poznejte krásy české zimní krajiny. Na rozdíl od léta se budete moci pokochat takovými úkazy, jako jsou ledopády, zamrzlá jezera či potoky, ledové stěny nebo se jen můžeme zaposlouchat do ticha přírodní zasněžené scenérie. Funguje i jako skvělý balzám na duši.

Relaxování v zimě
Relaxování v zimě – Zdroj: Shutterstock.com

Cesty horskou krajinou aneb návštěva Krkonoš

Krkonoše nejsou jen místem pro lyžování, ale nabízí velké množství rozhleden. Žalý patří mezi nejkrásnější. Nachází se u Vrchlabí. Jedná se o majestátní kamennou rozhlednu z konce 19. století. Při vhodném počasí se vám naskytne skvostný výhled na hřeben Krkonoš z jedné strany a z té druhé na Český ráj.

Nejdelší i romantické jeskyně v ČR

Nejdelší paledové jeskyně v ČR patří Ledové sluje Národního parku Podyjí. Na strmém suťovém svahu opuštěného meandru Dyje se nachází množství podzemních prostor, které vznikly skalním zřícením ortoruly. Vlivem specifického mikroklimatu se v podzemí vytváří unikátní ledová výzdoba, která zde zpravidla trvá až do pozdního léta.

Úžasné jeskynní systémy
Úžasné jeskynní systémy – Zdroj: Shutterstock.com

Malé i velké potěší výlet do pohádky. Jeskyně Víl se nachází v národním parku České Švýcarsko. Najdete ji nedaleko Kyjova v údolí Křinice. Skalní převis s podzemními prostory, které v zimě zamrzají a vytváří ledovou výzdobu, krápníky. Jeskyně Víl je jedinečnou volbou k návštěvě, neboť tuto krásu se vám naskytne vidět pouze v zimním období. Podívaná na tento skvost je nejen romantickým výletem, ale také ideálním místem, kam se vypravit s dětmi.

K návštěvě zvou ledové sochy i barevné ledopády

Pokud navštívíte Javorníky, tak zde se vám naskytne ledový poklad v podobě několikametrových oranžových vodopádů. Jde o přírodní útvar, který je současně botanickou raritou. Led zde totiž barví sněžná řasa, která se nachází uvnitř ledu. Barevné ledopády Pulčínských skal rozhodně stojí za návštěvu v zimě.

Na Pustevnách v Beskydech se každou zimu můžete přenést do ledové pohádky. K vidění jsou zde tematické sochy z ledu, které jsou ručně tesané sochaři. Nabízí se tak jedinečná podívaná, která osloví malé i velké návštěvníky. Výstava ledových a sněhových soch patří mezi dlouholetou tradici, která láká návštěvníky z celé republiky i ze zahraničí. Alespoň jednou se vypravit a vidět tuto podívanou stojí za to.

Zimní krajina
Zimní krajina – Zdroj: Shutterstock.com

K návštěvě zvou i Brtnické ledopády. Jsou barevným zázrakem Českého Švýcarska. Pokud chcete maximální zážitek, vydejte se sem až na konci zimy, kdy dosahují největší velikosti. Ty nejkrásnější se nachází na okruhu modré psaníčko.

 

Zdroje:

www.dobrakondice.cz

www.kudyznudy.cz

 

Tipy, kam za nevšední krásou zimní krajiny v ČR

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!