Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Maják / foto: shutterstock

Kde najdete majáky jako z romantických filmů?

Chtěli byste se někdy cítit jako v romantickém filmu? Stačí, abyste se se svou drahou polovičkou podívali na místo, které je jako vystřižené z románu Nicholase Sparkse. Co třeba zavítat k nejkrásnějším majákům Evropy?

Historie pobřežních majáků je poměrně široká. Už od pradávna sloužily hlavně k orientaci na moři. Jejich šichty jsou především noční, mají námořníky upozornit na vlnobití, ukazovat jim směr za husté mlhy nebo podávat jim „pomocnou ruku” při neutuchajících bouřích. Samotné stavby jsou však často obdivuhodné, možná až dechberoucí. A to za nimi nemusíte ani nikam daleko.

Ve francouzské Bretani se tyčí maják Fréhel

Například se můžete podívat do nedaleké Francie, konkrétně do francouzské Bretaně. Zde se na mohutném skalním masivu tyčí maják zvaný Fréhel, jehož historie spadá až do dob francouzského krále Ludvíka XIV. Na první pohled je prastarý, ovšem možná to mu vštěpuje to neskonalé kouzlo, díky kterému ho nebudete moct vyhnat z hlavy.

Maják
Maják Fréhel – Zdroj: Shutterstock.com

I když je na první pohled starý, je vybavený moderními technologiemi. Vždyť je jeho úkolem navigovat lodě během temné noci a v tomto úkolu nemůže pohořet.

Do Chorvatska k majáku Palagruža

Jezdíte každoročně do Chorvatska? A věděli jste, že i zde se nachází působivý maják, ze kterého až zrak přechází? Mluvíme o majáku Palagruža ležící na ostrově Palagruža Velika. Zaujme už z dálky, dokonce vás uchvátí už jen z povídání o něm. Lidé ho totiž mají rádi, je opředený zajímavou historií a krásou nejen svou, ale i okolí.

Sám ostrov je takovým místem pro samotáře. Působí totiž velmi opuštěně či neobydleně, mnozí turisté se sem dostávají díky lodi vyplouvající z Korčuly.

Maják Palagruža
Maják Palagruža – Zdroj: Shutterstock.com

Za majákem Kryštofa Kolumba

Nebo spíše do místa, které je rodištěm slavného cestovatele. V Itálii se totiž také nachází působivé majáky, kdy k těm nejhezčím patří jednoznačně maják Larenta. Je takovou působivou dominantou, kterou zdobí erb svatého Jiřího.

Mimochodem, věděli jste, že tento maják je nejen největším cihlovým, ale také nejstarším fungujícím majákem na světě?

 

Zdroj:

https://www.dumazahrada.cz/clanek/nejkrasnejsi-majaky-v-evrope-20230116.html

Kde najdete majáky jako z romantických filmů?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!