Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Staroměstské náměstí / foto: shutterstock

5 nejkrásnějších náměstí v ČR, která stojí za návštěvu nejen v létě

Léto je stvořené k cestování a užívání si teplého počasí venku. Česká republika se pyšní krásnými místy. Své jisté kouzlo mají různá náměstí. Která patří mezi nejkrásnější?

Samozřejmě, určit náměstí, která patří mezi nejkrásnější, není snadné a záleží také na osobním vkusu každého z nás. U nás však objevíte náměstí, kde to žije a která vás okouzlí na první pohled a vryjí se nesmazatelně do paměti. Přinášíme ta, která rozhodně stojí za návštěvu a bližší prozkoumání.

Náměstí Přemysla Otakara II. – České Budějovice

Náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích vyniká unikátním tvarem. Budějovické náměstí ve tvaru čtverce patří zároveň k nejrozlehlejším u nás. Vzniklo zároveň se založením města králem Přemyslem Otakarem II. v roce 1265. Už od středověku se zde konají trhy a pořádají slavnosti. Dříve zde bývaly i veřejné popravy. Dnes si na náměstí můžete užít letní festivaly, koncerty, hudební večery a v zimě adventní trhy. Dominantním prvkem náměstí je Černá věž, na kterou můžete vystoupat a pokochat se krásným výhledem z ochozu. Za zmínku rozhodně stojí také barokní Samsonova kašna z 18. století.

Náměstí v Českých Budějovicích
Náměstí v Českých Budějovicích – Zdroj: Shutterstock.com

Náměstí Míru – Domažlice

Náměstí Míru v Domažlicích měří více než půl kilometru. Pyšní se malebnými podloubími, která lemují náměstí ze všech stran. Nachází se zde šikmá věž kostela Narození Panny Marie. Pokud budete chtít na vyhlídku, budete muset zdolat 194 schodů. Můžete zde vidět i dům, kde kdysi žila známá česká spisovatelka Božena němcová. V létě to tu žije nejvíce v srpnu, kdy se zde konají Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť.

Náměstí Zachariáše z Hradce – Telč

Náměstí Zachariáše z Hradce v Telči je zapsané na seznamu UNESCO. Nachází se zde gotické, barokní a renesanční měšťanské domy s podloubími a bohatě zdobenými štíty. Telčské náměstí se zachovalo v původní podobě jen s minimálními přestavbami. Na telčské náměstí vedou dvě brány. Každoročně to zde ožívá trhy, slavnostmi a festivaly.

Náměstí v Telči
Náměstí v Telči – Zdroj: Petr F. Marek / Shutterstock.com

Smetanovo náměstí – Litomyšl

Smetanovo náměstí v Litomyšli je jedno z nejdelších ve střední Evropě. Původně spojovalo dvě brány, kterými se vcházelo do města. Nachází se zde i půvabná podloubí, kterým se zde říká předsíně a prvně se o nich psalo v roce 1457. Náměstí člení na dvě poloviny radnice s věží a orlojem. Za zmínku stojí zdejší mariánský sloup i vzácný renesanční dům U Rytířů s městskou galerií.

Staroměstské náměstí – Praha

Nelze opomenout náměstí nacházející se v hlavním městě ČR. Staroměstské náměstí v Praze vypadá jako obklopené malovanými kulisami. I když na úkor Václavského náměstí je poměrně malé, má jedinečnou atmosféru. Na náměstí se konají velikonoční i vánoční trhy, ale také letní festivaly, koncerty i přenosy ze sportovních utkání. Nicméně největším zážitkem po celý rok je zdejší orloj se smrtkou, apoštoly a kohoutem, který probíhá každou celou hodinu.

 

Zdroje:

https://www.prozeny.cz/clanek/kam-jet-kam-na-vylet-cesko-nejkrasnejsi-namesti-v-cr-95102

https://www.kudyznudy.cz/aktuality/ctrnact-kraju-ctrnact-tipu-nejkrasnejsi-namesti-a

 

 

5 nejkrásnějších náměstí v ČR, která stojí za návštěvu nejen v létě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!