Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dánská vlajka / foto: shutterstock

Proč navštívit zemi, kde jsou lidé nejšťastnější? Dánsko okouzlí přírodou, kulturou i designem

Proč alespoň jednou za život byste měli navštívit Dánsko? Oslní vás jedinečná přírodní scenérie, mírová a vstřícná atmosféra, místní speciality i skvostný barevný design.

Alespoň jednou za život byste měli navštívit Dánsko. Země, která se pyšní přírodou, kterou jen tak někde jinde neuvidíte, místy s nezaměnitelnou atmosférou, lahodnými místními specialitami a přátelskou atmosférou. Však Dánové patří k nejšťastnějším národům na světě. Umí žít, bavit se a vychutnávat si každý okamžik.

Jedinečná přírodní scenérie

To, co vám v Dánsku zcela vyrazí dech, je zdejší příroda. Dánsko je jednou ze severských zemí, která se pyšní nedotčenou přírodou. Možná právě díky nádherné přírodní scenérii jsou Dánové považováni za nejšťastnější lidi na světě. Ke štěstí rozhodně přispívá krása zdejších měst, výjimečných míst i historických památek. Kouzlo umocněno místními specialitami. Dánsko, to není jen Kodaň.

Barevná Kodaň
Barevná Kodaň – Zdroj: Shutterstock.com

Aarhus je druhým největším městem

Za pozornost a návštěvu rozhodně stojí druhé největší dánské město Aarhus. Zejména byste ho neměli vynechat v případě, že jste milovníky dobré zábavy. Patří mezi města s nejmladším obyvatelstvem v zemi a pyšní se množstvím vyhlášených kaváren, barů a restaurací.

Místa, kde dýchá historie

Roskilde je město, kde to doslova dýchá historií. Nachází se jen cca 40 km od Kodaně. Od 11. do 15. století v tomto městě sídlili dánští králové. Mezi nejnavštěvovanější památky ve městě patří katedrála ze 12. století, která je zapsána na seznamu UNESCO. Za pozornost rozhodně stojí též zdejší Muzeum vikingských lodí či Muzeum hudby Ragnarock.

Dalším městem, které je bohaté na historii, je Ribe. Jde o nejstarší město Dánska. Založeno bylo v 9. století a je neodmyslitelně spjato s životem Vikingů. Nachází se zde dvě vikingská muzea. Pokud patříte mezi ty, kteří milují návštěvu památek, tak rozhodně nevynechejte renesanční vodní hrad Egeskov. Nachází se na ostrově Fyn. Hrad, který oslní interiérem i krásou jeho okolí.

Do Dánska za Vikingy
Do Dánska za Vikingy – Zdroj: Shutterstock.com

Dánské speciality a zajímavosti

Dánská kuchyně je založena především na čerstvých surovinách. Základ tvoří ryby, mořské plody, maso a zelenina. I když nepatří tato kuchyně k nejznámějším, tak to rozhodně neznamená, že by nebyla chuťově atraktivní. Ba naopak. Je výborná. Však například taková petrželová omáčka či vepřová kořeněná klobása jsou delikatesou. Jen tak pro zajímavost, Dánové jsou milovníci kávy. Spotřeba kávy na obyvatele je jedna z nejvyšších na světě.

 

Zdroje:

https://www.porovnej24.cz/clanky/dansko-priroda-pamatky-mistni-lahudky-a-dalsi-duvody-proc-tuto-zemi-navstivit/

https://www.zebrapruvodce.cz/dansko

Proč navštívit zemi, kde jsou lidé nejšťastnější? Dánsko okouzlí přírodou, kulturou i designem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!