Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Žít na Marsu? Nesmysl, raději pod vodou!

Oceány tvoří většinu povrchu zeměkoule a na půdě už přestává být dostatek prostoru.

Co z toho vyplývá? Lidstvo by se v relativně krátké době mohlo přesunout pod mořskou hladinu a začít tu budovat novou civilizaci.

Lepší než na Marsu
Zatímco o kolonizaci Marsu slyšel snad každý, o životě pod mořskou hladinou se moc nemluví. Přitom by bylo poměrně jednodušší vybudovat nová lidská sídla ve vodě, než se vydávat na daleké planety, kam je problematické dovézt potřebný materiál i lidi.

Už jen ve vývoji lodí a ponorek jsou lidé mnohem dále než s raketoplány, nebo snad dokonce většími vesmírnými plavidly.

A představa podmořských měst při bližším zamyšlení není vůbec zcestná. Lidé jsou schopni pod hladinou stavět, a byť je to mnohem dražší a složitější, než na pevné zemi, aspoň je to představa méně vzdálená než kolonizace vzdálených planet.

V arabském světě, obzvlášť rychle rostoucích Spojených arabských emirátech, už se několik podmořských hotelů dokonce staví.

Už se to chystá
Místní šejkové mají prý plány na celé lidské kolonie pod vodou. Zprvu by jistě sloužily jako velmi drahá relaxační místa pro boháče, ale všechno se jednou okouká, a tak by se nějakého toho malého domečku pod mořem mohl dočkat i obyčejný člověk.

Řada umělců, ať už jsou to spisovatelé, filmaři nebo tvůrci počítačových her, si pohrává s myšlenkou podmořské utopie. Existuje řada variant, ale zásadní myšlenka bývá často společná: absolutní lidská smetánka – špičkoví lékaři, podnikatelé, sportovci, umělci, architekti atd. – by měla opustit zkaženou lidskou společnost na pevnině a vydat se pod moře utvářet novou, mnohem lepší civilizaci a snad se z lidských geonomů pokusit vyšlechtit čistší rasu.

Jak takové utopie dopadají jistě netřeba konkretizovat. Ovšem námět k přemýšlení je to jistě atraktivní, obzvlášť vezmeme-li v potaz stále se zvyšující hladinu oceánů, které brzy mohou být i na mnoha dříve suchých místech.

Co si o životě pod vodou myslíte vy?

Video z plánovaného hotelu pod mořem

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 78