Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sněhulák / foto: Shutterstock

Sochy ze sněhu. Zimní nádhera

S tím, co nám příroda nabízí, se dá počít leccos, ale jsou umělci, kteří vyrobí sochu z čehokoli. I ze sněhu. Sněžné festivaly se pořádají tam, kde je sněhu dost a kde je zima, aby jejich veledíla neroztála.

U nás jsme si zatím nemohli postavit skoro ani obyčejného sněhuláka. Tedy na horách by to nejspíš šlo, ale ve městech často nebývá ani pod nulou. Zato v Číně v provincii Heilongjiang bývá sněhu dost, takže se z něj dá stavět téměř cokoli.

 

Na 20. světové sněhové sochařské show bylo na co se dívat. Sousoší evokovalo spíš pouštní krajinu než tu zasněženou. Diváci si při pohledu na sfingu mohli připadat jako v Egyptě.

 

Když se pak člověk podívá o kousek dál, uvidí nádherné stavby. Stojí tu zámek, vítr si pohrává s kadeřemi vlasů tak dlouhých, že by na každém z nich klidně mohl stát zástup lidí a vešel by se tam. Sochaři jsou oproti svému výtvoru tak malí, že je neuvěřitelné, že tohle všechno vytvořili svýma vlastníma rukama.

 

Navíc tohle veledílo má jisté kouzlo v tom, že víte, že je jediné na světě, a že se nedá postavit úplně stejně, že příroda si ho za chvíli zase vezme zpátky a ono zmizí a pohltí ho zem.  

 
magazin.cz

Na téhle soše se nadřelo hodně lidí a neustále bylo co dodělávat.

 
magazin.cz

Tohle je jedna z největších sněhových soch světa, je zhruba 35 metrů vysoká a 200 metrů dlouhá. To odpovídá asi tak čtyřem olympijským plaveckým bazénům.

 
magazin.cz

Tenhle sněžný palác je jednou z mnoha gigantických sněhových soch, které dohromady tvoří neuvěřitelné sousoší.

 
Je prý hodně složitě dát do kupy tolik sněhu a zpracovat ho do soch, ledové umění je pomíjivé, o to víc ale některé sochaře láká.
 
magazin.cz

Je složité vše vyměřit a spočítat si, kde kdo má co stavět. Jen se podívejte, jak maličcí lidé oproti tomu sousoší jsou.

 

Sněžné sochy rádi vyrábí i Japonci. I tady se pořádá řada festivalů a běžných oslav, kde jsou podobné sochy k vidění. Existuje Sapporo Snow Festival, Lake Tazawa Snow Festival, Kanda Yuki-Daruma Fair a další.


Na toto sousoší použili 70 tun sněhu a museli se pořádně vyblbnout.


magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 724