Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

S Googlem pod hladinu oceánu i na Mars

Google Earth se etabloval jako velmi oblíbený prográmek, který umožňuje virtuální a rychlé cestování po celém světě. Dosud se ale zaměřoval zejména na povrch zemský. To se nyní mění.

Pod vodu
Každý, kdo se zajímá o oceány, jistě zaplesá, když zjistí, že do Google Earth přibude modul jménem The Ocean. Ten vás provede pod hladinou oceánu, umožní vám pohlédnout na podmořské sopky, prohlédnout vraky lodí atd.

Program nyní obsahuje také spousty obrázků, videí a informací o živočiších žijících v oceánech. Můžete jeho prostřednictvím také sledovat hejna delfínů či velryb opatřených satelitním zařízením.

magazin.cz

Na uvedení virtuálního podmořského světa do provozu se kromě inženýrů Google podílelo také pětadvacet předních oceánologů a odborníků na všechno kolem něj.

Většina obrázků je sice zatím vyvedena v relativně nízkém rozlišení, ovšem frekventované oblasti kolem Thajska či v Tichomoří jsou velmi detailní.

Navíc dostanete i historické obrázky, které můžete porovnávat s těmi současnými a sami se tak přesvědčit, že obří ledovce skutečně tají.

I do vesmíru
The Ocean získáte zdarma, stejně jako běžnou verzi Google Earth. A pokud by vám náhodou nestačily mořské hlubiny, můžete si stáhnout i nový add-on, který umožňuje brouzdat po Marsu. Jeho nová mapa váží neuvěřitelných tisíc gigabajtů a nabízí toho k vidění opravdu hodně.

magazin.cz

K jejímu vytvoření bylo použito co nejvíce dat, a to jak z amerických, tak evropských zdrojů. Díky tomu se nehodí jen nadšencům k brouzdání, ale i vědcům k odborné práci. Google Earth si tak vytyčil nemalý cíl – zřejmě chce zmapovat celý vesmír!

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 75