Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejpěknější metra na světě!

Jezdíte rádi metrem? Pak by vás možná mohlo zajímat, jaké stanice metra vás čekají v různých evropských metropolích...

Švédská „jeskyně“
Švédi to mají jasné – chtějí aby jejich metro, řečené Tunnelbana, nevypadalo jako klasické metro, ale jako příjemné místo, kde lidi rádi tráví svůj čas.

Možná právě proto jsou stanice tohoto skandinávského velkoměsta navrženy v přírodním či lehce folklórním stylu. Jedna z nich se podobá zapomenuté jeskyni kdesi v horách. Jiná zase navozuje atmosféru lesa a polárních zvířat. Elegantní je i modrobílá zastávka metra, která připomíná venkovský statek.

Co říkáte, čekalo by se vám v takovém prostředí lépe než v „mramorových sálech“ pražského metra?

magazin.cz

magazin.cz


Mnichov velí: Hlavně moderně

Žádná příroda, žádný cingrlátka, ale geometrické tvary a případně i výrazné barvy. Přesně tak vypadá metro, jezdící od roku 1972 v bavorské metropoli Mnichov.

Našince můžou překvapit čisté moderně vyhlížející stanice, které mohou občas vyvolávat pocit chladu a neútulnosti. Němcům to však nevadí. Podle současných designérů je totiž jejich metro naprostý designový skvost!

magazin.cz
magazin.cz

Šanghaj má své podzemní „psycho“
Pokud zabrousíte do Šanghaje, tak se určitě projeďte metrem! Obzvlášť volte trasu směřující ke zdejší televizní věži (známé též jako Oriental Pearl TV Tower). Odměnou vám bude cesta, o jaké jste nikdy nesnili. Nejenom že si užijete adrenalinovou jízdu, protože tunel metra vede pod hladinou řeky Huangpu, ale zároveň se můžete těšit na 647 metrů psychedelických výjevů.

magazin.cz

Moskva si postavila svůj palác
Moskevské metro je svět sám pro sebe. Vy si to však namiřte přímo do centra, kde je stanice Komsomolskaja. Až tam vystoupíte, zatají se vám dech. Kolem vás totiž bude tisíce světel a architektura hodná carského paláce.

Podlaha stanice je prý vykládána několika druhy žuly, na stěnách je růžový karský mramor. Není divu, že se tam spousta pasažérů cítí jako na plese v opeře.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 30